Законово падането на маските още не е решено. Отпадат ли парите за медиците на първа линия?

7641
Законово падането на маските още не е решено. Отпадат ли парите за медиците на първа линия?
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за здравето, с които се запазва правото на здравния министър да може да въвежда противоепидемични мерки и след края на извънредната епидемична обстановка, внесен от Антон Тонев (ПП) и група народни представители. Парламентът прие поправките с 119 гласа "за", 39 "против" и 19 "въздържал се".

Според проекта носенето на маски реално става пожелателно от утре, тъй като днес изтича извънредната епидемична обстановка, която налагаше мерките. Законът обаче е приет на първо четене, тоест трябва да мине и второ. Но основата му по същество е следната - вече здравният министър, по предложение на държавния главен инспектор, ще може със заповед да въвежда противоепидемични мерки в цялата страна или в дадена област. Мерките обаче не може да включват забрана за движение както вътре в страната, така и на границите ѝ, както и спиране на работа на обекти с обществено значение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите. Мерките могат да са провеждане на дезинфекция, дезинсекция и дератизация, редовно проветряване, спазване на физическа дистанция, задължително носене на маски на определени обществени места и др, пише в мотивите на законопроекта.

Депутатите спориха най-много затова ще спрат ли допълнителните пари за лекарите и медицинските специалисти с отпадането на извънредната епидемична обстановка. Медиците ще получават парите си за работа с COVID на първа линия до края на юни, а след това се предвижда тези пари да залегнат като увеличение в клиничните пътеки за лечение, твърдят вносителите.  

Напрежение в залата предизвикаха и текстовете за правомощията на здравния министър. Мерките, които министърът и шефовете на РЗИ въвеждат, няма да може да спират влизането в страната, движението между различни области или да затварят обекти. Така на практика молове и ресторанти ще остават отворени, независимо колко е висока заболяемостта.

Ето как протече дебатът:

Дава ни се възможност като общество да не влизаме отново в извънредни положения, да не затваряме бизнеси. Ще се дадат възможности на министъра на здравеопазването като представител на изпълнителната власт и на директорите на регионалните здравни инспекции по места, ако отново имаме данни, че имаме нова вълна, да се въвеждат регионални мерки при нужда, твърдят вносителите. 

Елена Гунчева от "Възраждане" каза: "Този законопроект трябва да е под заглавие две години тормоз не стигат".  Докладът на здравна комисия съдържа неверни неща. Граждани ме уведомиха, че са подали становища, които не са изпратени на членовете на комисията. Не може законопроекти да се разглеждат за един ден. Това е правен абсурд и няма как да стане.

Предлага ни се еднолична власт на министъра на здравеопазването без никакви ограничения. Дори без обявена с решение на МС, министърът на здравеопазването може да въвежда каквито мерки си иска, каза Гунчева. 

Антон Тонев от ПП репликира: Относно общественото обсъждане след установения срок за поручаване на становища получихме стотина с един и същ текст. Сега вече знаем кой е създал организацията да има едно и също становище от 100 граждани, това по повод декларацията на "Продължаваме промяната" срещу фалшивите новини. 

Поне 1 месец ще мине докато се приеме законопроектът, а как ще се действа на областно ниво през това време, как ще се преобразуват леглата, попита Дани Каназирева от ГЕРБ.

Да, ще има правен вакуум. Истината е, че ние се надяваме приемането на този закон да не отнеме толкова време. Практически до края на април няма да има нужда от промяна, която да застрашава сега създадените структури. В динамичните условия винаги можем да предложим нещо по-гъвкаво, отвърна ѝ шефът на здравната комисия Антон Тонев.

От утре за целия регион на Пловдив ще разполагаме само с 80 легла. От утре, ако имаме повишаване на броя на пациентите, няма да има правни основания, на които да поискаме увеличаване на тези легла. Нито министъра, нито РЗИ имат правен механизъм, по който да издадат заповед за този 1 месец терапевтичните легла да бъдат преобразувани, настоя Каназирева.

Валери Лачовски от ГЕРБ изрази опасения, че при отпадането на извънредната епидемична обстановка няма да се дават допълнителни средства на медиците на първа линия и това влиза в противоречия със Закона за бюджета на НЗОК. Затова възнамерява да се въздържи.

ДПС ще гласува въздържал се, защото законопроектът не е финансово обезпечен, каза Джевдет Чакъров. Възниква въпросът откъде ще се намерят пари за нововъзникналите контрагенти на НЗОК. 

Как ще бъдат резервирани легла за интензивно лечение при необходимост, попита още той. 

Красимир Събев попита дали ще има финансови средства за преодоляване на последствията от ковид. Колегите на първа линия питат ще има ли средства. МЗ ще финансира заплащането на последиците, пише в закона. Ще има ли от 1 следства за медиците на първа линия.

Максите не затрудняват дишането, а могат да предпазят 60-70% от заразяване, те не са икономически обременяващи, каза д-р Александър Симидчиев от "Демократична България". 

Силви Петров от "Има такъв народ" (ИТН) каза, че парламентарната му група ще подкрепи законопроекта, но ще държи между първо и второ четене да има корекции. 

Според проф. Андрей Чорбанов от ИТН има текстове, които трябва да се обсъдят и коригират, но като коалиционен партньор ще подсрепят законопроекта. Министърът на здравеопазването не може да добива повече правомощия и те трябва да се контролират. Възможността да се въвеждат ограничения извън епидемична ситуация ИТН няма да подкрепи. 

Костадин Ангелов от ГЕРБ определи законопроекта като поредния, който се представя от вносители, които не знаят как работи здравната система. Спира изплащането на 1000 лв. за работещите на първа линия и 600-те лева, и другите средства за работещите в болнични заведения. Той цитира Закона за бюджета на НЗОК в частта за осигуряването на допълнителни средства за медиците на първа линия за срока на обявената епидемична обстановка. Това означава, че изплащането на тези средства от 1 април спира. 

Не може тези средства да се използват за увеличаване на цените на клиничните пътеки. Това е трансфер от бюджета на държавата към бюджета на НЗОК с решение на парламента. МФ е с резерви с предложените промени, каза Ангелов.  

За противоепидемичните мерки, които министърът на здравеопазването може да въведе със заповед по предложение на главния санитарен инспектор, Ангелов подчерта, че има и други заразни болести, като антракс, дифтерит, бруцелоза и др. Няма ли в проекта текст, който да ограничава министъра на здравеопазването да предприеме мерки да ограничи разпространението на друга заразна болест, попита Ангелов.

ПГ на ГЕРБ няма да поскрепи законопроекта, но ще направи предложения за гарантиране на средставата за медиците и обезпечаване на здравето на българските граждани, каза Ангелов. 

Асена Сербезова каза за средствата на първа линия - това е въпрос на преговори между БЛС и НЗОК, срокът на плащане може да се удължи с три месеца след края на извънредната епидемична обстановка.

Окончателно: Мерките срещу COVID-19 падат от 1 април

Време е да направим крачка към живота такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 г. Това обяви министърът на здравеопазването проф...

Средствата, които спират с отпадането на епидемичната обстановка, за медицинските специалисти, има дискусия как да се изплащат - дали през цената на клиничните пътеки, дали през работната заплата. 

РЗИ имат възможност и сега да координират мерките си. Но има други мерки, които няма да се налагат, например носенето на маски, дистанцията и дезинфекцията. Ако не се приемат промените, няма да могат да се налагат. 

Лечението на ковид 19 трябва да бъде развързано от извънредната епидемична обстановка, защото пандемията все още ще бъде с нас, каза министърът. Голяма част от въпросите могат да бъдат дискутирани между първо и второ четене, каза Сербезова. 

Още: Управляващите слагат край на извънредната епидемична обстановка

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com