Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Ива Христова: Потвърден е първият случай на новия хепатит у нас, детето вече е изписано

23 май 2022, 10:30 часа • 4248 прочитания

"Първата проба за новия остър хепатит е потвърдена у нас. Детето е на 4 години и 8 месеца, а симптомите отговарят на описанието на болестта."

Това заяви пред Actualno.com директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова. Тя уточни, че при въпросната проба се е наблюдавало еднократно повишение на чернодробните трансаминази, което повишение е достигнало границата, след която може да се потвърди за наличие на т.нар. детски хепатит:

"Детето бе хоспитализирано първо в Дупница, а след това - преместено за диагностично уточняване в Инфекциозна болница в София, където се установиха и респираторни прояви. Те бяха овладяни, а пациентът вече е изписан и е в добро здраве", разказа още Христова пред Actualno.com.

На въпрос дали има и други проби, които се изследват, Христова обяви, че още три проби са били съмнителни за новия остър хепатит при децата, но те са били отхвърлени.

Припомняме, че през последните седмици в Европа бяха установени масови случаи на въпросния остър хепатит при деца от неизвестен произход. Първите съобщения дойдоха на 5 април, след като Световната здравна организация (СЗО) регистрира заболяването при най-малко 169 деца от 11 страни в Европа и САЩ. Тогава СЗО призова внимателно да се разследват всички случаи.

Случаите са открити основно при деца до 10 години, първите от тях са във Великобритания - 74 заболели деца, от които на шест се е наложило да бъде извършена трансплантация на черен дроб заради отказ на органа.

Лекари в Гърция заявиха, че развитието на заболяването не може да бъде спряно и че случаите са много повече, отколкото официалната статистика представя. Симптомите са - жълтеница, диария, повръщане и болки в корема.

Експертите от СЗО заявиха, че вирусите на хепатит A, B, C, E и D са изключени като причина за заболяването. Провеждат се изследвания за допълнителни инфекции, химически вещества и токсини, съобщи ВВС.

Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията пък обяви, че случаите се дължат на инфекциозен агент или възможна токсична експозиция. 

Според педиатрите основната вероятна причина за хепатита е Аденовирус 41, който е открит в пациентите и досега никога не се е свързвал с хепатита, поради което не може да става въпрос за случайност. Те призовават към спокойствие, за да могат здравните власти да си свършат работата без масова психоза.

Съгласно изнесените в медиите данни в световен мащаб докладваните случаи са около 450 и са регистрирани в Европа, Северна и Южна Америка и Азия. Изрично се уточнява, че "все още не е ясно дали случаите, установени след сигнала, са част от истинско увеличение в сравнение с обичайната честота на разпространението на хепатита при децата“.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес