Проф. Ива Христова: Преболедували и ваксинирани да си сложат нова доза преди есента

10140
Проф. Ива Христова: Преболедували и ваксинирани да си сложат нова доза преди есента
Снимка: БГНЕС

В Националния център по заразни и паразитни болести за първи път беше дешифриран един Бета вариант - южноафрикански, плюс още седем към индийския. Това е върхът на айсберга, това е видимото, това е, на което сме попаднали като находка. Всичките случаи към момента са в София, но това е следствие на активно търсене. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

На въпрос дали новите два вируса са по-опасни, проф. Христова отговори, че индийският и южноафриканският вариант са различни от една страна, защото това са варианти на един и същи вирус, но и че те са едни от четирите най-страшни варианта на вируса и се разпространяват много по-лесно. Тя бе категорична, че индийският вирус се разпространява 60 процента по-лесно от британския. По отношение на клиничното протичане проф. Христова каза, че се приема, че вирусът не е по-тежък.

Прогноза: Заради новите варианти случаите на COVID-19 в България ще нараснат рязко до дни

Скоро бъдеще може да се очакват много повече пациенти с делта варианта на COVID-19, обяви на брифинг директорът на Националния център п...

Специалистът коментира и ваксинацията у нас. "По отношение на ваксинацията, да, ваксините предпазват. Ваксинираните лица могат да бъдат спокойни, в много висок процент предпазват, а в минимален вариант някой ще се разболее, но по-леко, именно това всъщност целим", заяви проф. Христова. Тя също така каза, че ново повишение на болестта ще има, защото делта варианта се разпространява по-бързо. "Заболеваемостта ще се повиши още в края на август може би, или септември. Но почти убедена съм, че няма да бъде с този размах, който имаше преди една година. Имаме всички основания да смятаме, че ще има заболяемост, но няма да бъде така, няма да бъдат толкова много случаите", смята проф. Ива Христова.

Мерките като такива вече са проверени и изпитани, и трябва да се спазват, както личните противоепидемични мерки, така и да има затегнат контрол на границата. "Сега е туристическият сезон, има страни, от които е задължително да се правят на границата антигенни тестове, много е важно да се ограничи влизането на нови варианти", смята проф. Христова.

Тя коментира и ваксинацията в страната и ниския процент на ваксинираните. "Българите не вярваме на експертите си, експертите говореха разнопосочно, много лековерно хората се доверяват на неща, които са далеч от науката. Всеки сам решава за себе си, но смятам, че малко ни е слабо това чувство за принадлежност към обществото. Ако ние като общество не се обединим с тази обща цел, разбира се, че вирусът ще напредне. Както ваксинираните, така и преболедувалите е добре да сложат трета ваксина преди началото на сезона, тъй като есента очакваме отново повишение на случаите, защото имунитет има, но той постепенно пада", каза още в предаването проф. Христова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване