Проф. Кантарджиев: Има случай на пандемичен грип, но няма страшно

7341
Проф. Кантарджиев: Има случай на пандемичен грип, но няма страшно
Снимка: БГНЕС

За случай на пандемичен грип – свински грип, потвърди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред Нова телевизия.

Според лекаря обаче ситуацията не е толкова по-различнаот обикновения грип. Направена е проверка и се проучва дали в случая има някаква резистентност към лекарства.

Създадоха лекарство, което лекува грип за един ден

Първото в света лекарство, способно да излекува човека от грип само за един ден, ще пусне фармацевтична японска компания през 2018 годи...

Много вероятно е във Враца да се докаже друг вирус - H3N2 или т.нар. швейцарски грип, известен и като европейски грип, посочи още . Според Кантарджиев пандемичният грип би отминал по-бързо – за около месец, докато т.нар. европейски грип (H3N2) трае по-дълго. Именно той е по-опасен за по-малките деца. През миналата година в Хасково цяла зима имало пандемичен грип.

В Европа се забави грипната вълна – явно заради топлото време. Отделно епидемията се забавя при повече почивни дни, обясни Кантарджиев. Той очаква, че в края на януари ще има епидемия. Ако някой иска да се ваксинира, да го прави сега – през януари няма да има смисъл, категоричен беше Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести потвърди, че като си пипаш с ръце очите, носа и устата, можеш да се заразиш и рискът хич не е малък. Затова и някои специалисти специално ги учат да не си докосват лицето, каза още Кантарджиев. Той заяви и, че т.нар. камилски грип (MERS, Близкоизточен респираторен синдром) е вирус, който би имал много тежки последствия в световен мащаб, но за щастие в Европа той все още не е разпространен. Припомняме, че в Южна Корея имаше много сериозни проблеми с камилския грип.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com