Проф. Кантарджиев иска да сме сред първите с ваксинационен сертификат срещу коронавируса

4519
Проф. Кантарджиев иска да сме сред първите с ваксинационен сертификат срещу коронавируса
Снимка: iStock

България трябва да е сред първите, които ще въведат т.нар. зелен ваксинационен сертификат. Това заяви пред предаването "Неделя 150" на БНР проф. Тодор Кантарджиев, ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и член на Националния оперативен щаб (НОЩ).

Според Кантарджиев, въвеждането на сертфиката (какво представлява той, МОЖЕТЕ ДА НАУЧИТЕ ТУК) ще ни осигури възможност в по-безопасни и контролирани условия да идват туристи в България, а и българи да пътуват в чужбина, най-вече в рамките на ЕС. Той смята, че началото на юни може би ще станат реалност тези сертификати. Засега сигналите от Брюксел са, че може би това ще стане от 15 юни.

От юни Норвегия въвежда ваксинационни сертификати

Норвегия ще въведе през юни проверяеми сертификати за поставена ваксина срещу КОВИД-19. Те ще дават достъп до събития, провеждани в Нор...

"Притеснявам се, че тези три клона на информация, които дават възможност да се вземе този дигитален сертификат - или негативен PCR тест, или преболедувана инфекция (т.е. PCR тест, доказващ, че сте бил болен в срок от най-много 6 месеца назад от датата, в която ви е необходимо доказателство), или поставена ваксина - и трите могат да бъдат компрометирани", каза експертът по киберсигурност Любомир Тулев пред Нова телевизия. И сега има информация как се продават фалшиви тестове, добави Тулев. Той е категоричен, че трябва да бъде добре обмислено да няма достъп до тези данни за полицейски органи без съдебно разрешение. Експертът го каза, след като напомни, че Брюксел ще даде рамката как да се направи електронната система за сертификатите, но националните държави трябва да я изпълнят - всяка на своята територия.

Що се отнася до QR кода, който гарантира автентичността на сертификата, Тулев подчерта, че можеш да си го снимаш и с телефона и това ще е достатъчно доказателство.

Ваксините срещу коронавирус

"Декларирали сме го преди месеци, че при нужда от още ваксини, бихме предложили на Министерството на здравеопазването и на министъра да се внесе която и да е регистрирана ваксина", каза проф. Кантарджиев. Той уточни, че в Европа са регистрирани 4 ваксини и добави, че когато и руската "Спутник V" бъде регистрирана от европейския регулаторен орган, може и тя да бъде внесена в България. Проф. Кантарджиев беше категоричен, че в момента в страна има достатъчно количество ваксини.

ЕП прие преговорна позиция за ваксинационния сертификат

Европейският парламент прие преговорната си позиция по удостоверението на ЕС за Covid -19, с което се очаква да се възстанови свободнот...

Експертът съобщи и, че досега изследванията, включително на НЦЗПБ, показват, че клетъчният имунен отговор след поставяне на ваксина има протективно действие повече от година, дори години.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

9 от 10 българи нямат достъп до здравното си досие: Идея как да стане по-лесно

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...