Проф. Милан Миланов: Това, което се случи с проф. Станчев, става наша съдба

2647
Проф. Милан Миланов: Това, което се случи с проф. Станчев, става наша съдба

Жалкото е, че трябва да набият някоя професор, за да се вдигне шум. Това става ежедневие, става наша съдба, това е ужасното. Не може прецедента да прави правилото. Сега трябва да набият някой министър за да се сетят, че нещо не върви в тази държава? Този въпрос зададе проф. Милан Миланов, началник на Клиника по интензивно лечение в Пирогов, в коментар за побоя над проф. Станчев и лекарските протести, които продължават и днес (6 април).

Протестът е един и същ на личните лекари, на частните болници на специалистите на болниците, допълни още той. Той не е прекъсвал и съобщенията, че лекарите прекратяват протест са преувеличени. Това не е детска игра и не е игра. Това е единственото национално годишно законово споразумение на НЗОК, МЗ, НС финансиращия орган, от другата страна са пациенти и лекари. Това е тази система която ежегодно гарантира всичко, поясни още проф. Миланов пред bTV.

Столичните лекари с призив за национален протест на 6 април

Управителният съвет на Столична лекарска колегия на Български лекарски организира националния протестен митинг „Истинска реформа,...

"Какво се случва: едни добри намерения. Това ,че описаха да разделят пътеката на две е добър вариант. Конституционният съд го махна по непонятни причини за мен. Изведнъж този път, който е очертан, 15 години вървя по него, започна да обрасва – кой се сети да слага стоп? Не може за входа на вратата за този път да ми искат пръстов отпечатък. Няма нужда да копаем ров, за да минем по гладкия път. Над 90% от лекарите казват: Това не е нашият път и се стигна до хаос. Какво показа срещата на министъра с личните лекари - срещнаха се, разбраха се за някои дреболии, спираме ефективните, не протестите като цяло. Ние за този път говорим от осем месеца. Ако се живее в нормална държава трябва да има срещи. Не разбирам защо сме един срещу друг, но този въпрос не се задава", коментира още проф. Миланов.

По думите му някой смята, че "ние сме срещу него" (бел. ред. Москов). Имаме време цялото време е наше. Ние нямаме финансови искания, искаме преразпределение на пътеките, избиването на ненужни пътеки, поясни още проф. Миланов.

Д-р Грозев, председател на БЛС поясни, че според решението на УС от 31 ние държим на върховенството на Закона - да не се изработва нов НЗОК, а да остане този от 2015 и да бъдат внесени подобрения, предпоставки за договор 2017 г.

По думите на д-р Чалъков ИСУЛ "трябва да бъдем в един отбор, никой не иска да го сваля, да се направят нещата така, а не всеки ден да получаваме писма, като в Параграф 22." Д-р Чалъков припомни статия от 62-ра година, в която лекарите са били определени като черни души в бели престилки, тази идея досега се развива успешно, това е отношението към българският лекар. Това не е само с проф. Станчев, това става всеки ден, смята лекарят.

Д-р Чалъков разказа, че преди три месеца в ИСУЛ е имало нападение с нож, след което от министерството са обещали, че ще има полицай. Обещанието все още не е изпълнено.

60 лекари от Велико Търново ще се включат в националния протест на 6 април

Около 60 лекари от Великотърновска област ще се включат в националния протест, който ще се проведе на 6 април. Това каза в интервю за Р...

Ние протестираме, защото знаем какво ще доведе това за пациентите, те ще пострадат най-много от това, допълни още той.

Според бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски "ако питате някой лекар каква е точно реформата, 99,99% няма да знаят за какъв вид реформа става въпрос."

Каква реформа е това? Това е терор спрямо болния, това означава неверие в лекаря. Говори се категорично, за да се намали корупцията. Каква корупция, когато има недофинасирани здравни заведения, цялата система е недофинансирана, допълни още проф. Гайдарски.

Той даде пример с Белгия, с население от 10 млн. души, която дава 21 млрд. за здравеопазване и страната ни - 3 млрд. при 7,5 млн. население.

"Той (бел.ред. - Москов) дава някаква идея и тази идея се пуска и после се обсъжда. Умният първо обсъжда, стига до идея и когато има съгласие се заявява, а тук се прави обратното. МЗ вместо да застане на страната на лекарите, застава на страната на касата, а тя е съвсем друго нещо", каза още проф. Гайдарски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com