Прогноза на директора на "Пирогов": Делта коронавирусът ще ни удари по-бързо от очакваното

6742
Прогноза на директора на "Пирогов": Делта коронавирусът ще ни удари по-бързо от очакваното
Снимка: БГНЕС

Разпространението на вариант Делта (индийския вариант B.1.617.2) на коронавируса ще бъде много по-бързо от очакваното. За това предупреди проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов".

Проф. Балтов коментира темата в специализираната фейсбук група Science in the Crisis, където ежедневно бива съобщавана и коментирана актуалната информация за епидемичната обстановка в България що се отнася до COVID-19. Още преди два дни Балтов написа в личния си профил във Фейсбук призив да се ваксинираме срещу коронавируса - към днешна дата малко над 11% от населението в България има изцяло завършена ваксинация срещу болестта. Сега той предупреди, че бързите антигенни тестове (БАТ), които са положителни, не подлежат на секвениране т.е. по-бавно и трудно ще разберем кога Делта коронавирусът вече става опасен за общественото здраве и преди да го видим по повишения прием в болниците.

Припомняме, че според проф. Мира Кожухарова, съветник на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, както и според проф. Ива Христова, която пое Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) след като проф. Тодор Кантарджиев беше пенсиониран, може да се очаква четвърта вълна на коронавируса в България в края на август и началото на септември - заради индийския вариант на вируса.

Предупреждението за ваксиниране идва, след като миналата седмица в списание Cell излезе анализ, че ваксините на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca пазят и срещу вариант Делта, но с уточнението, че е възможно този вариант да зарази повече ваксинирани, защото е по-опасен като разпространение. А в средата на месеца английските здравни власти оповестиха, че двете ваксини пазят в над 90% от случаите от тежко прекарване на COVID-19 при зараза с вариант Делта (96% при ваксината на Pfizer и 92% при тази на AstraZeneca) - но само ако ваксинационният курс е изцяло завършен, т.е. при 2 поставени дози и минали поне 2 седмици от поставянето на втората доза.

В края на предишната седмица The Wall Street Journal публикува материал относно ситуацията в Израел и увеличаването на заболелите там (от над седмица насам там има по между малко над 100 до 300 нови случая на COVID-19 на ден, след като дълго време новите случаи бяха по десетина), като заключението е, че това се дължи на Делта и че той успява да зарази дори изцяло ваксинирани (в Израел масово се ползва ваксината на Pfizer/BioNTech "Комирнати"), при това близо половината от новите случаи. Няма обаче масово влизащи в болница ваксинирани, които все пак са заразени. Проблемът е, че вече има два епидемични взрива в различни училища т.е. младежите и децата се превръщат в среда на разпространение на вируса. В Израел 55% от населението е с изцяло завършен ваксинационен курс, като при възрастовата група до 12 години нивото е още доста ниско, а според редица експертни мнения е необходима граница от 70-80%. В България малко над 11% са изцяло ваксинираните срещу COVID-19.

Ако не постигнем необходимото високо ваксинационно покритие т.е. не изградим стена от ваксинирани срещу вируса и ако изключим юношите и децата от процеса на ваксинация, може да влезем в спирала от възникващи нови варианти на коронавируса, които да ни удрят, предупреждава пред The Guardian д-р Стивън Грифин, вирусолог и асоцииран професор в Медицинския институт на Университета в Лийдс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване