Расте броят на болните от диабет

20831
Расте броят на болните от диабет
Снимка: Thinkstock

За диабета не се знае толкова много, но в сравнение с годините назад е малко повече. Това каза Елисавета Котова, председател на Национална асоциация на деца и млади хора с диабет (НАДД).

„НАДД съществува като организация от 10 години и смея да кажа, че от времето, в което ние съществуваме, се опитваме информацията за диабета да достига дори и до хората, които не страдат от това заболяване. Защото никой не е застрахован и, за съжаление, в последните години диабетът се развива много сериозно. Разчитаме много на информационните кампании, обученията, срещи, разговори и т.н., така че това са основните ни цели”, каза тя, цитирана от Фокус.

В Световния ден на диабета в болница "Централ хоспитал": Деца правят здравословни сандвичи

Деца ще правят здравословни сандвичи в болница "Централ хоспитал" в Световния ден на диабета 14 ноември. Той се отбелязва от 1991 годи...

По думите ѝ България отново е на последно място по заболеваемост.

„Отново се потвърдиха данните, които не са никак добри, защото България за пореден път е на последно място, а това е информация от Европейския диабетен индекс. Миналата година бяхме на 29 място от 29 държави, тази година сме на 30 место от 30 държави. Не сме мръднали нито стъпка напред. На среща в парламента много сериозно се поставиха въпроси, на които смятам, че ще бъде обърнато сериозно внимание. Надявам се съвсем скоро да се похвалим с новина, че сме минали една стъпка напред”, обясни Елисавета Котова.

Тя допълни още, че броят на хората болни от диабет нараства, защото нарастването е при Диабет тип В, а той се развива в следствие на недобрия контрол на живот, недоброто хранене, липса на спорт. „Броят на заболелите всяка година расте”, подчерта Елисавета Котова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com