Разкриват COVID зони в доболничната помощ

3138
Разкриват COVID зони в доболничната помощ
Снимка: Getty Images/Guliver

Здравното министерство предвижда специален пакет за COVID зони в ДКЦ-тата и медицинските центрове у нас, предаде БНТ.

Това се прави, за да се облекчи работата на болниците по време на четвъртата вълна.

В София съществуват около 10 такива зони, от здравното министерство ще се опитат да създадат още няколко.

В столичния 12-и диагностично-консултативен център COVID зоната не е спирала да работа от края на миналата година. В нея преглеждат пациенти с направление от личния лекар.

"26 души досега и от тях имаме трима положителни. Насочени са от джипитата", каза дежурният в COVID зона на 12-и ДКЦ д-р Мехмед Серкан.

"Помагаме значително на болничите структури в София. И тези, които нямат нужда от хоспитализация и не са в толкова тежко положение, се обслужват от нашите специалисти", каза управителят на 12 ДКЦ в София д-р Васил Василев.

От здравното министерство се надяват такива COVID зони да бъдат разкрити в повечето големи градове на страната. За това готвят пакет от дейности, които ще се заплащат от здравната каса.

"Прегледите ще са безплатни за хората, независимо как са се насочили. Даже не се иска направление от личен лекар да отиде", каза служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов.

"Това ще помогне много добре нашата дейност. Пациентите бързо и по-достъпно да получават лекарска помощ", каза управителят на 12 ДКЦ в София д-р Васил Василев.

В COVID зоната на 12 ДКЦ имат специално обособени лаборатория и рентген. "Блокирали сме единия подход. Така че сме разделили потоците", каза управителят на 12 ДКЦ д-р Васил Василев.

Единственият диагностично-консултативен център в Горна Оряховица разполага само с един рентген. "Има пресичане на потоци и хора, които не са заразени с COVID, биха могли да се заразят с него", каза директорът на ДКЦ в Горна Оряховица д-р Стефан Донев.

Д-р Аргир Аргиров: Ситуацията с ковид в Пловдивска област е тревожна и много динамична

Ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция в Пловдивска област е тревожна и много динамична. До неделя е регистрир...

От здравното министерство обещават, че ще осигурят и апаратура за тези специализирани зони. "Би било добре. Стига да има и персонал, който да работи", коментира д-р Стефан Донев.

В болницата в Горна Оряховица се опасяват, че разкриването на COVID зони в доболничната помощ може и да не облекчи работата им. "Заради големия страх и паника сред голяма част от пациентите, с които е трудно да се преборим", каза управителят на МБАЛ Горна Оряховица Иван Иванов.

В столичната спешна помощ сигналите за COVID пациенти се увеличават. Само до обяд екипите са посетили около 30 адреса. Разкриването на специализирани зони в доболнчината помош може да облекчи спешните медици.

"Там да им направят триаж, преглед на място и вече пак в динамика да оценят дали този пациент е склонен към влошаване на състоянието или може да бъде прибран вкъщи", каза д-р Ивелина Рачева от ЦСМП-София.

Доктор Рачева обаче не е съгласна с разпоредбата на здравното министерство да има чисти и линейки само за Ковид пациенти.

Обособиха COVID зона за пациенти на Онкоцентъра в Пловдив

Обособиха COVID зона в Комплексния онкологичен център  в Пловдив (КОЦ - Пловдив). 10 легла са отделени само за пациенти на Онкоцен...

"За да не се губи технологично време в подготовка на линейката за отиване при пациент, независимо дали е ковид или чист", каза служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов.

"В условията на този кадрови дефицит в момента не смятам, че това е вариант. Това че е неприложимо особено за малките населени места, където обикновено разполагат с 2-3 линейки, и когато постъпят сигнали за спешно състояние - инсулт, инфаркт, височинна травма - тези линейки тръгват едновременно", каза д-р Ивелина Рачева.

На няколко места в столица доброволци от БЧК раздаваха информационни материали за безопасността и ефективността на ваксините. В следващите дни подобна акция ще има и в Пловдив, Варна и Бургас.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com