Родителите на деца с увреждания: Следващият протест ще е още по-силен

2065
Родителите на деца с увреждания: Следващият протест ще е още по-силен
Снимка: БГНЕС

Никой не знае точно колко са децата и хората с увреждания. Никой не знае и каква част от тях каква степен на увреждания имат. Поради тази причина няма и данни къде точно се изсипват парите за децата и хората с увреждания. Това каза майка на 19-годишно момче с увреждане.

Тъй като е вече пълнолетен, синът ѝ получава 132 лв. пенсия, с която трябва да се храни облича, както и да покрива консумативите за заболяването си. Майката пресметна в ефира на БНТ, че това прави 3,50 лв. на ден. Докато е бил непълнолетен, той е получава 370 лв. 82 лв. пък струва помощта, която му оказва придружител, който също трябва да живее с тези пари

Поредна гавра на държавата с родителите на деца с увреждания

Родители на деца с увреждания излизат на протест днес (25 май) от 11 часа пред сградата на общината в Бургас. Причината са новите прогр...

Г-жа Панайотова е 80% загубена работоспособност, но работи не по-малко от 12 часа на ден, а събота и неделя рядко почива. Тя има пожизнен ТЕЛК, защото е „хванала старата система и този срок ѝ е даден на 16-годишна възраст". По думите ѝ още по времето на Симеон Дянков е поискана реформа в ТЕЛК. Именно там се крие основният проблем. Хората и родителите на деца с увреждания са категорични, че ТЕЛК система трябва да се махне. Оценката на ТЕЛК оценява негодност, но не може да оцени годност.

Това е политика, която трябва да поддържа статуквото, политика на поддържане на зависимост на хората с увреждания и техните семейства. Политика на ползи, които извличат други, но не и хората с уврежданията, заяви г-жа Панайотова.

Гостите в студиото на Националната телевизия изразиха и недоволството си от министъра на социалната политика Зорница Русинова: „Ако Калфин беше парашутист, тя е от състава на министерство. Следващият протест ще е още по-силен.“

Няма хора с фалшиви ТЕЛК-ве, това е митология, но системата не работи: „Ако вие си загубите малкия пръст, вие имате 40% загубена работоспособност по таблица“, поясни Панайотова.

Експерт: Сегашната здравна система трябва тотално да се изкорени

Трябва тотално да се изкорени сегашната здравна система у нас. Това коментира проф. Младен Григоров, завеждащ Клиниката по кардиология ...

По думите ѝ България е от много малкото страни, в които има такова нещо като ТЕЛК. Истинския проблем е в ТЕЛК и най-вече универсалният характер на становищата, смятат хората с увреждания.

Освен това те настоява да се махнат национално представителните организации. „Дори правителствата да имат желание, Националният съвет за интеграция на хората с увреждания не работи. Сега се активизираха преди протеста и: „Браво! 930 лв." Ето повод за МС да потърси отговорност за несвършена работа и съсипването на живота на цели семейства, заявиха още протестиращите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com