С години ще се съвземаме от психологическия шок от коронавируса

5660
С години ще се съвземаме от психологическия шок от коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

СЗО разработва стратегия срещу стреса След пандемията от COVID-19 ни чака емоционална такава и тя ще бъде с грандиозни размери. Това заяви в интервю за "Труд" д-р Цветеслава Гълъбова във връзка с  Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница “Св. Иван Рилски” разпространените първи препоръки на Световната здравна организация (СЗО) за психическото и психосоциалното здраве на хората в най-засегнатите от коронавируса държави.

В условията на разпространяващата се зараза и карантинните мерки кризата с пандемията от COVID-19 поражда огромен стрес, отбелязват от СЗО. И препоръчват заразените да не се наричат “жертви”, “семейства с COVID-19”, а “болните, които се лекуват от COVID-19”. Специалистите препоръчват и хората под карантина и страните с извънредно положение да търсят информация за коронавируса в определени часове на деня, а не постоянно.

Фандъкова: Вече има измами под прикритието на "Социален патронаж"

За 3 дни 112 адреса на възрастни хора са обслужени от служители на "Социалния патронаж", които обикалят по места и помагат. Вече обаче ...

От СЗО препоръчват на работодателите да наемат психолози за работа със служителите и работниците. А тази мярка веднага трябва да се приложи към медицинските екипи “на първа линия”, както и с всички лица, които са изложени на най-пряка опасност от заразяване с COVID-19.

“Да не видим след края едни емоционално-изпепелени хора, които ще бъдат с цинично и с бездушно отношение”, каза д-р Гълъбова по отношение на колегите си, които са в инфекциозните отделения у нас и в Европа.

“Кошмарен паралел ще направя, но ситуацията в момента за лекарите е като постулата в акушерството и гинекологията – когато трябва да се прави избор между майка и плод, спасява се майката, защото се приема, че тя дава живот. Така трябва да гледаме в момента на лекарите. Психологическият шок на всички хора след пандемията от коронавирус ще е по-страшен от този след Втората световна война”, каза още д-р Гълъбова.

Директорът на държавната психиатрична болница “Св. Иван Рилски” посочи още, че страхът на хората от пандемията променя целия досегашен начин на живот, смисъл и ценности. И прогнозира, че за отстраняване напсихологическите последици от сегашната ситуация ще са необходими 10 години.

Защо Александровска болница върна скъпоценното дарение за коронавируса?

"Александровска" болница върна със замах дарението на известния бизнесмен Ивайло Пенчев и неговата фирма "Уолтопия" - 222 000 лева...

“Дори и на най-силните им идва в повече в един момент, ние живеем в общество с достатъчно основание за стрес, панически атаки, посттравматични разстройства – всичко това след тази пандемия, която не се очертава да приключи до месец, ще окаже огромно влияние”, каза д-р Гълъбова.

Първите заключения на психолози и психиатри са, че хората трябва да приемат, че съхраняването на психичното здраве в този момент не е спринт, а маратон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

„Да закрием психиатриите“: Д-р Цветеслава Гълъбова за безкъсметието да си с психично болен

Отново 1 е откритият случай на Ковид у нас за денонощие

Ген. Мутафчийски: Има нещо, което не знаем за COVID-19, защо в Китай действаха толкова строго?

Прогноза: Полените активизират алергиите тази седмица

Родилка и бебе са починали в Самоков

Проф. Кантарджиев със съвети срещу кърлежите: Пръскайте с репеленти дрехите на децата

Набързо и без дискусия: Ясно е как кабинетът одобри частната детска болница в София

Създалото се обществено напрежение накарало Главчев да преосмисли за частната детска болница

Няма място за две детски болници: Говори Стефан Константинов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване