Само 20% от младите лекари остават в България

22807
Само 20% от младите лекари остават в България
Снимка: Thinkstock

Родните медици продължават масово да емигрират. 80% от младите лекари избират реализацията в чужбина, заяви проф Ваньо Митев пред националното радио.

Изказването му се подкрепя от данните на последната анкета на Медицинския университет в София. Според тях 74% от завършилите сега студенти по медицина искат да се развиват зад граница.

Москов сменя ръководството на разградската болница

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов е поискал оставката на изпълнителния директор на болницата "Св. Иван Рилски" в Разгра...

Днес бяха раздадени дипломите на 189 български и 74 чуждестранни студенти на ВУЗ-а. Голяма част от тях обаче планират до края на годината да напуснат България, за да специализират в чужбина. В традиционна анкета на Медицинския факултет младите лекари са посочили като основна причина за избора си липсата на възможности за продължаващо обучение и развитие, несигурността в системата, липсата на достатъчно качествени условия на труд у нас.

„Водещият фактор е десеткратното по-високото заплащане и възможността за кариерно развитие. Възможност за развитие могат да имат и в Медицинския университет и една част от тях ще останат като асистенти. Но извън университета нещата са много трудни. Първо, стартовото заплащане е изключително ниско и второ - тотална липса за перспектива за развитие. Реформата, която министър Москов иска да направи, е жизнено важна. Средствата, които се отпускат за здравеопазване, са три пъти по-малко, отколкото в останалите държави“, коментира проф. Митев.

По информация на Българския лекарски съюз, през 2014-а година, организацията е издала 436 свидетелства за добра практика на медици, които заминават да работят в чужбина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com