Сербезова: Тече проверка в Александровска болница за договори за външни услуги

5225
Сербезова: Тече проверка в Александровска болница за договори за външни услуги
Снимка: Actualno.com

Тече проверка в УМБАЛ "Александровска" за договорите за външни услуги в периода 2014-2020 г. Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова в отговор на депутата от ИТН Ивайло Христов за договорите на Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Александровска" за периода 2014 - 2020 г. Министърът заяви, че проверката е разпоредена от нея и я извършва звено "Вътрешен одит".

"УМБАЛ "Александровска" ЕАД град София е еднолично акционерно дружество, от което държавата притежава 100 % от капитала. Правата се упражняват от министъра на здравеопазването. Същото се явява държавно лечебно заведение", каза още Сербезова. По думите й като такова се управлява и представлява от ръководните си органи - Съвет на директорите и изпълнителен директор. Министърът заяви, че оперативното управление се осъществява от Съвет на директорите, в чиито правомощия е сключването на договорите, необходими за функционирането на лечебното заведение.

"Александровска" болница: Не сме съставяли фалшиви документи за фалшива хоспитализация

В УМБАЛ „Александровска“ не са съставяни фалшиви документи за фалшива хоспитализация на пациенти и не са създавани фалшиви ...

"По повод на вашето запитване изискахме допълнителна информация, от която е видно следното. Настоящото ръководство на УМБАЛ потвърждава достоверността на изнесените от вас данни относно извършени разходи за договори за външни услуги - юридически, медийни и други. При направената справка е установено, че за периода от 2014 -2020 са сключени общо 15 договора за юридически услуги и 19 за медийни услуги.

От дружеството е представена информация за заетия административен персонал с аналитични функции, от която е видно, че за същия период лечебното заведение е разполагало със служители, заемащо посочените длъжности за периода 2014-2020. В този период е имало юристи 4 заети длъжности, като без промяна на периода през 2014-2020 г. на броя. Аналитични специалисти от 24 заети длъжности през 2014 г. - тук има промяна те намаляват до 18 през 2020 г. Експерт "Връзки с обществеността" е имало една заета длъжност в периода 2014-2019 и 2 през 2020 г.", каза още Асена Сербезова.

Ивайло Христов от ИТН заяви, че Александровска болница не е единствена. "Няма никой, който да стопира целия този процес на ограбване на колегите ни и ограбване на пациентите. Аз без повече да вземам отношение настоявам по най-бързия начин да се направи един анализ на всички такива лечебни заведения и всички подобни директори да бъдат отстранени по най-бързия начин", заяви още депутатът от ИТН.

От своя страна министърът на здравеопазването Асен Сербезова отчете, че такъв анализ е започнал.

Прокуратурата разследва сигнали срещу режима на Борисов - за ремонт на язовири, Ларгото, Александровска болница

Неупражнен контрол при ремонта и реконструкцията на общо 414 язовира се разследва от Софийската градска прокуратура (СГП). Сигналът най...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Инфекционист със съвети за коклюша

Педиатър: Не може да говорим за епидемия от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com