Шефът на НЗОК: Нужно е ефективно съкращение на персонал, в нашата система идват най-некадърните

4757
Шефът на НЗОК: Нужно е ефективно съкращение на персонал, в нашата система идват най-некадърните
Снимка: БГНЕС

"Трябва да ви кажа, че контрола така не става. Това е братовчедска история. Тук съм чувал лично аз как шефът на РЗОК от даден град се обажда да пита нашите контрольори – кога ще дойдете, чакам ви. Тоест всичко е вързано.” Това каза управителя на НЗОК проф. Камен Плочев на заседанието на Надзорния съвет на касата на 13 септември става ясно от стенограмата.

Плочев предлага на надзорниците два варианта за решение – първият е външна структура (фирма или да се създаде агенция) да поеме контрола, което по думите му е революционно, но ще бъде ефективно. Другият вариант – смяна на кадрите. Управителят на касата обаче уточнява, че много трудно се намират кадри и предлага да им се изплащат стимули спрямо приноса, за да може да намерят повече хора.

300 млн. дефицит гони НЗОК

Над 285 млн. лв. е очертаващият се към края на годината дефицит в бюджета на здравната каса. Това сочат данните на Министерството на фи...

Изказването на проф. Камен Плочев е в контекста на доклад на председателя на Надзорния съвет на фонда Кирил Ананиев, изпъстрен с критики към контрола. Докладът беше разгледан и приет от надзорниците на заседанието на 13 септември. „Този доклад е точно в стила, който аз обичам – точно, разбрано, няма жалост, това е истината”, казва Плочев. Той заявява, че трябва да се смени устройствения правилник на НЗОК и да се сформира изцяло нова структура, която да е по-оперативна, предаде bTV.

„Като съм водил разговори с Министерството на здравеопазването това да сме в три блока, в шест апартамента, да се разхожда тази администрация, това да се прекрати. Т.е. да се премести касата на едно място и да видим кой какво работи и какво не работи. Аз сега не знам кой е на работа и кой не е на работа. Няма как да го открия. В тази улица един блок, в другата улица втори блок, в третата улица – трети блок. Как да разбера кой е на работа и кой не е? Просто е безумие това”, казва още проф. Плочев.

Председателят на Надзорния съвет Кирил Ананиев заявява, че подкрепя казаното от Плочев. „Казал съм го няколко пъти – направете ефективно съкращение на персонал, никой няма да вземе парите за разходи за персонал и вдигнете заплатите на тези, които работят, защото при нас идват най-некадърните, които не са си намерели място при изпълнителите на медицинска помощ”, обяснява Ананиев пред надзорниците.

„Абсолютно съм съгласен. На първия дирекционен съвет казах – напишете ми какви проблеми имате. 100 на 100 – малко хора и малки заплати, което не е вярно, защото аз минах по блоковете и гледам как по прозорците стоят 2 – 3 и пушат непрекъснато. Уверявам ви, колеги, това просто е безумие”, допълва проф. Камен Плочев.

НЗОК е сключила 365 договора с болници през 2016 г.

През 2016 г. сключилите договори с НЗОК лечебни заведения, изпълнители на болнична помощ, са 365, като от тях 311 са лечебни заведения ...

Проектът на нов устройствен правилник на НЗОК ще бъде готов до края на месеца, става ясно още от стенограмата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване