Шефът на сливенската болница: Не е имало счупване на ребрата на починалата родилка

8948
Шефът на сливенската болница: Не е имало счупване на ребрата на починалата родилка
Снимка: iStock/Guliver

Ръководството на областната болница в Сливен е започнало вътрешно разследване по случая с починалата в петък родилка Ренета Томова. Това съобщи пред журналисти директорът на лечебното заведение д-р Васислав Петров, предаде "Фокус".

„Тази сутрин от следствието са изискали цялата документация от раждането и последвалите действия на лекарите. Разпоредена е тройна съдебномедицинска експертиза. Аутопсията ще бъде направена от съдебни лекари от Стара Загора. Все още се уточнява дали тялото ще бъде изследвано в Сливен или ще бъде пренесено в Стара Загора“, допълни д-р Петров. „Становище на лекарската комисия няма да има, докато не бъдат готови резултатите от аутопсията“, уточни Петров.

Д-р Юлия Бянкова: Починалата родилка е имала две придружаващи заболявания

Ренета Томова, която почина в сливенската болница след раждане, е имала две придружаващи заболявания. Това заяви д-р Юлия Бянкова, нача...

„Изказваме своите най- дълбоки съболезнования на родителите. И ние като тях искаме да разберем причината за смъртта на младата жена. Ако бъде доказано, че има пропуски от наша страна, ще бъдат предприети съответните мерки, не само от страна на лечебното заведение, но и от други институции. Не бива обаче предварително да се режат глави“, категоричен бе директорът на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“.

Днес бебето на Ренета Томова, Мария, ще бъде прегледано от кардиолог. „Лекарите са установили лек сърдечен шум и е назначена консултация със специалист. Отокът от инструменталното раждане вече е спаднал, остава парезата на едната ръчичка на бебето. Лекарите се надяват тя да отмине след подходяща рехабилитация. Общото състояние на Мария е добро, тя се храни“, уточни д-р Васислав Петров.

По думите му няма счупвания на ребрата на родилката, както се опасяваха роднините. Досега в лечебното заведение не са постъпвали жалби срещу лекаря, извършил раждането – д-р Таня Пашева. Според него екипът е предприел необходимите действия, за да се изроди бебето нормално.

„Раждането на Рената Томова е започнало нормално, но при навлизане на детето в родовия канал, напъните са отслабнали. Затова се наложило да бъде приложен инструментален метод – форцепс. Ренета е загубила около 500 мл кръв, при раждане без усложнения кръвозагубата е около 300 мл“, уточни лекарят.

Образувано е досъдебно производство за смъртта на родилката в Сливен

Досъдебно производство, под надзора на Окръжна прокуратура е образувано в Сливен по случай с починала след раждане млада жена, съобщи п...

Усложненията при родилката са настъпили ден и половина по-късно, когато Ренета Томова е настанена в реанимация с белодробен оток и високо кръвно. Там тя е починала.

Петров бе категоричен, че в случая са били предприети всички необходими мерки за спасяване живота на детето. „При започнало раждане, и навлизане на бебето в родовия канал, е късно за други методи като секцио“, поясни лекарят.

Ренета Томова почина в сливенската болница в петък, един ден след раждането на дъщеря си Мария. В града трети ден семейството и приятели на загиналата настояват пред областната болница, ако смъртта на Ренета е причинена от лекарска грешка, да има наказани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com