Скоро търговците на наркотични вещества може да действат и при обвинение

3614
Скоро търговците на наркотични вещества може да действат и при обвинение
Снимка: Gettyimages

Хората, осъществяващи дейност с наркотични вещества и лекарствени продукти, да няма нужда да показват документ за липса на повдигнати обвинения за умишлени престъпления от общ характер. Единствено ще се представя свидетелство за съдимост т.е. гледа се само дали има влязла в сила присъда. Това предвижда законопроект за изменение на Закона за контрол върху наркотичните вещества.

Като аргументи за промяната правителството, което е вносител на законопроекта, посочва презумпцията за невинност и намаляване на административната тежест за бизнеса.

Разбиха наркоквартира на тийнейджъри в Айтос

При специализирана полицейска акция на Районно управление – Айтос е била разбита наркоквартира на трима тийнейджъри, съобщиха от ...

Прави впечатление, че с промените се прави голямо улеснение за хората, осъществяващи дейност с наркотични вещества и лекарствени продукти. Предвижда се при издаване, промяна и подновяване на лицензии за дейности с наркотични вещества и лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, да отпадне изискването за предоставяне на документи, свързани с обстоятелства, вписани в Търговския регистър - копие от съдебното решение за регистрация и удостоверение за актуално съдебно състояние, данъчна регистрация, регистрация по БУЛСТАТ, документ, издаден от Агенцията по вписванията или от съда по регистрация на заявителя-търговец, че той не е обявен в несъстоятелност или че не е в производство за обявяване в несъстоятелност; документ, издаден от Агенцията по вписванията или от съда по регистрация на заявителя-юридическо лице, че той не се намира в ликвидация. Проектът предвижда в заявлението да се посочва единствено ЕИК на физическото или юридическото лице. Все пак, като мярка за единен контрол, се предвижда да има публични регистри за издадените лицензии и разрешения за този вид дейност.

Интересен момент е и разрешението да се ползват, закупуват и съхраняват лекарства с наркотични вещества от болница без аптека, но само в количества, необходими за оказване на спешна помощ.

Отпада и урегулирането на отглеждането на опиев мак като земеделска култура. Отглеждането на растения от рода на конопа (канабис), предназначени за влакно, семена за фураж и храна и семена за посев, със съдържание под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол, определено в листната маса, цветните и плодните връхчета, се извършва само след издадено разрешение от министъра на земеделието и храните.

Законопроектът тепърва ще се гласува от парламента.

Все повече непълнолетни момичета разпространяват дрога

От МВР отчитат, че все повече непълнолетни момичета разпространяват дрога. Те са ученички с висок успех, не отсъстват от училище. За ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване