След края на работния ден: Държавата обяви поръчка за ново лекарство за тежко болни от Ковид

8202
След края на работния ден: Държавата обяви поръчка за ново лекарство за тежко болни от Ковид
Снимка: Getty Images/Guliver

Ново лекарство срещу Ковид-19 купува Министерството на здравеопазването. След края на работния ден вчера, 12 юли, ведомството, ръководено от проф. Асена Стоименова (Сербезова), обяви обществена поръчка за 1,6 млн. лв. с ДДС, която ще се възложи пряко.

Избраната за изпълнител фирма е "Фармапро" ООД – София, защото тя според данните в поръчката е единственият упълномощен представител на производителя - Swedish Orphan Biovitrum AB (pub), Швеция. Дружеството е собственост на три дами - Веселка Стаменова, Желанка Иванова и Ваня Василева.

Още две лекарства против Covid имат зелена светлина от ЕМА

Европейскага агенция по лекарствата (ЕМА) даде разрешение за одобрение на още две лекарства за лечение на Covid-19. Xevudy и Kineret с...

По договора, който предстои да се сключи, ще бъдат доставени дози "Кинерет" (Kineret) за лечение на 2 667 пациенти - т.е., лекарството струва малко под 600 лв. на човек, при прием веднъж дневно за 10 дни. През декември месец 2021-ва година Европейският орган по лекарствата (ЕМА) даде разрешение за лечение на коронавирус с него.

ОЩЕ: Лекарство срещу ревматизъм - надежда за тежко болни от коронавирус?

"Кинерет" е одобрен в ЕС като средство за лечение на други възпалителни състояния. Според Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) лекарството може да намали възпалението и да предотврати тежки увреждания на дихателните пътища и при пациенти с COVID-19. Първоначално медикаментът е одобрен за лечение на ревматоиден артрит.

"Това е добре познат лекарствен продукт, разрешен по централизирана процедура на ЕС от март 2002 г., с добре установена употреба и профил на безопасност. До момента той е прилаган за лечение на редица възпалителни заболявания – ревматоиден артрит, синдроми на периодична треска, периодични синдроми, свързани с криопирин (CAPS), фамилна средиземноморска треска (FMF), болест на Still. Съгласно актуализираната му кратка характеристика Kineret (Anakinra, Анакинра) e показан за лечение на коронавирусна болест 2019 (COVID-19) при възрастни пациенти с пневмония, нуждаещи се от допълнителен кислород (нископоточна или високопоточна кислородна терапия), които са с риск от прогресия до тежка дихателна недостатъчност, определена чрез плазмената концентрация на разтворимия рецептор за урокиназен плазминоген активатор. Профилът на безопасност на Kineret е благоприятен и добре установен след две десетилетия употреба при възпалителни заболявания", пише в мотивите си здравното министерство.

Лекарство срещу ревматоиден артрит извади от кома болна от коронавирус

Пациентка с коронавирус в английския град Шефилд неочаквано се подобрила, след като взела екпериментално лекарство, пише изданието "Йор...

До настоящия момент министерството не е осигурявало на лечебните заведения за болнична помощ друг лекарствен продукт от групата на имуносопресорите за лечение на COVlD-19.

Препоръчителната му дозировка за лечение на COVID-19 при възрастни пациенти е 100 mg Kineret, прилагана веднъж дневно чрез подкожна инжекция в продължение на 10 дни.

ОЩЕ: Ковид лекарство за милиони купува държавата през Мис България 2009 и съпруга ѝ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Инфекционист със съвети за коклюша

Педиатър: Не може да говорим за епидемия от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com