Спад в броя на новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас

3671
Спад в броя на новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
Снимка: iStock/Guliver

Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент, сочат данните на Единния информационен портал. 60 са новите заразени с коронавирус за 31 януари, като те бележат спад от 31 на дневна база, след като в предходния отчет бяха открити 91 случая.

Направени са 3198 теста (PCR и антигенни), като те са с 1020 по-малко спрямо отчетените 4218 ден по-рано. Така процентът на положителните проби се променя - от 2,15% до 1,87 на сто.

ОЩЕ: Седмицата на коронавируса: Ковид изчезва, има област с 0 на 100 000 заболеваемост

Най-много случаи през последното денонощие са открити в София-град - 14. В 9 области - Видин, Враца, Добрич, Кюстендил, Монтана, Плевен, Разград, Силистра и Смолян, няма нито един официално регистриран нов заразен.

ОЩЕ: Предупреждение за новия доминиращ в САЩ вариант на Ковид - увеличават се приетите в болница

За деня има направени 2972 антигенни теста, като положителни са 55, т.е. 1,85% положителни проби. За сравнение, при предишния отчет имаше 3942 антигенни теста, от които положителни 79, т.е. 2%. PCR тестовете са 226, като са открити 5 случая, т.е. 2,21 на сто. При предишния отчет този тип тестове бяха 276, като имаше открити 12 положителни случаи или 4,34%. 

Общо потвърдените случаи са 1 295 426. Направени са 3 779 348 PCR и 7 208 401 антигенни теста (общо 10 987 749), като средният процент на положителните проби от началото на пандемията е 11,78 на сто - спад с 0,01% на дневна база.

Италия разхлабва мерките срещу COVID за пристигащите от Китай

Италия ще разхлаби мерките си срещу COVID за пътниците, идващи от Китай, като от утре италианските летища ще изискват от тях да предста...

Активните случаи намаляват и вече са 2756, което е с 39 по-малко спрямо предния отчет. Според експерти, огромният спад в началото на юли, когато в рамките на две седмици броят на активните инфекции намаля с около 90 000, се обяснява с факта, че е имало много неотчетени оздравели пациенти през изминалите две години и особено по време на пиковете на предишните вълни, когато областните РЗИ-та бяха изключително натоварени, заради което не се отчитаха реалните бройки и сега този показател се поправя. 

Ръст обаче има в броя на хоспитализираните лица, като те са 255 - с 6 повече (26 са постъпили в болница, 20 са изписани). За сравнение при най-тежките дни на пандемията през октомври миналата година в болници се лекуваха над 7200 пациенти. Пациентите, настанени в интензивни отделения, са 33 - с 1 по-малко на дневна база. Именно заетостта на интензивните легла е един от основните критерии за затягане на мерките у нас, а не както досега броят заразени лица или активните случаи.

ОЩЕ: Влизане с взлом. Учени за първи път заснеха как коронавирусът заразява клетката (ВИДЕО)

В тази връзка в Единния информационен портал се представят данни за заетостта на интензивните легла в петте клъстъра. Цялата страна е на Етап 0 - синя зона т.е. най-ниското ниво. Заради намаляването на натовареността в интензивните сектори, от 21 март зеленият сертификат отпадна напълно. А с идването на петия служебен кабинет, назначен от Румен Радев, стана ясно, че всяка седмица експертен съвет ще отчита най-важните данни и ще решава дали и какви мерки ще има.

САЩ ще отменят извънредните здравни мерки на 11 май

Правителството на американския президент Джо Байдън обяви в понеделник, че извънредните здравни мерки на федерално ниво, които бяха във...

99 души официално са се възстановили според последния отчет, като така общата им бройка вече е 1 254 491. За последното денонощие няма регистрирани смъртни случая. Така броят на загубилите битката с вируса в България остава 38 179.

Общо 26 328 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус, което означава, че има 1 нов за денонощие. Под карантина са 263 души, като прави впечатление, че те са с 2493 по-малко от активните към момента случаи. Информацията за броя на хората, попаднали под карантина заради COVID-19, е достъпна тук, въпреки че според здравното министерство тя не е публична. Именно цифрата на карантинираните би следвало да се приема за ориентир относно реалния брой на активните случаи към момента в страната.

От здравното министерство представят данни и каква част от заразените, постъпилите в болница и починалите не са били напълно ваксинирани. През последното денонощие 70% от далите положителна проба не са били имунизирани. 76,92 на сто от приетите за лечение в болница са били неваксинирани.

Четиринадесетдневната заболеваемост е 13.91 на 100 000 души спрямо 15.32 вчера. Седемдневната заболеваемост е 5.03 на 100 000 души спрямо 5.54 вчера.

Единният информационен портал предоставя данни и за поставените дози ваксини. До момента те са общо 4 606 990, като за последното денонощие има поставена 84 нови.

Южна Корея отмени изискването за носене на маски на закрито

Южна Корея отмени изискването за носене на маски на повечето обществени места на закрито, но много жители предпочетоха да продължат да ...

Според последния отчет 2 075 472 души или 31,93 на сто са със завършен имунизационен цикъл - поставени две иРНК дози или една на компанията "Янсен". Тази цифра отбеляза няколко драстични скокове и спадове през последните месеци, за които нямаше официално обяснение. На 13 юли хората с пълна имунизация намаляха с 13 364 спрямо предходния отчет. Данните отбелязаха спад и между 20 и 21 март с около 9000 души, а на 4 юли необяснимо се увеличиха с 13 385.

942 416 души или 14,49 на сто пък са получили и бустерна доза, като най-много от тях са в столицата. Общо 69 847 души пък са си поставили от адаптираната срещу варианта Омикрон ваксина.

От 27 юни всички желаещи могат да си поставят и втора бустерна доза. Тя трябва да се направи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина. Всички лица на и над 18 г., които желаят да получат втора бустерна ваксина срещу COVID-19, могат да го направят във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

От началото на поставяне на ковид ваксини от 2021 година до старта на специализирания сайт plusmen.bg през пролетта на 2022 година 90,99 на сто от приетите за лечение в болница са неваксинирани. Що се отнася до нуждаещите се от интензивно лечение, процентът е още по-висок - 96,89%, сочеха първите данни на портала plusmen.bg.

ОЩЕ: Коронавирусът по света: Япония е начело по заразени и починали за денонощие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване