Спешната помощ и ромите - апартейд и още нещо

28603
Спешната помощ и ромите - апартейд и още нещо
Снимка: БГНЕС

Това, което иска министърът на здравеопазването, е апартейд. Ако някой от ромските махали се обади в два през нощта на спешната помощт, как ще бъде осгурен медиатор? Това коментира в ефира на БНТ председателят на Международния ромски фонд Огнян Исаев. Той добави, че другата основна основна тема е езикът на омразата.

Достатъчно ли е лекарите да са просто лекарите, ако не могат ли те да комуникират с различни? Не може държавата цял живот да стига до определени територии с медиатори, това не са офшорни зони, това са части от България, коментира още Исаев. Според него решението е участие и да се говори с ромското население. Най-малкото защото ромите оставали с впечатлението, че определени хора не познават населението си.

Роми пребиха лекарка от Спешна помощ в Раковски

Сигнал за побой над лекарка е получен снощи в 21.45 часа. Това съобщиха от ОДМВР-Пловдив. Сигналът е подаден от пострадалата лекарка....

От своя страна бившият директор на Спешна помощ в София Александър Златанов обясни, че промяната трябва да започне от малките неща. Например спешните лекари в цялата страна да имат еднакви униформи, а не едните да бъдат с червените, другите със зелени и тн.

Според експерта проблемът не е с етноса, а с факта, че част от ромите създават проблеми, от които страдат останалите роми. За целта трябвало да има по-сериозна намеса от страна на Центровете за спешна медицинска помощ, които да работят с рисковете групи.

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обясни, че от ведомството искат просто законът да се спазва. Той припомни, че през последните няколко години е имало само три условни присъди за нападение над лекари. 

 

Организация иска роми да карат линейките в гетата

Специални посредници ще пазят от нападения лекарите в ромските квартали. За това се договориха министътърът на здравеопазването Петър М...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com