Строителят на детската болница: Договорът с МЗ не е спиран

2952
Строителят на детската болница: Договорът с МЗ не е спиран
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство прекратява договора за строеж на Национална детска болница с консорциума, начело с "Главболгарстрой", който трябваше да я изгради върху основите на изоставения строеж до Медицинска академия. Това съобщиха на фейсбук страницата си от националната инициатива „ЗА истинска детска болница“, позовавайки се на писмо от заместник-здравният министър Димитър Петров, койго ги уведомява, че започва процедура по прекратяване в едномесечен срок. Петров е поискал прекратяване на процедурата на 5 юли. Основанието на министерството да поиска това е издаденото предписание от Регионалното министерство, че върху стари основи не може да се строи.

"Да се започне едно много сериозно проучване на база на наличната информация за изготвяне анализ на нуждите за детското здравеопазване, който да стане основата на едно качествено, подробно, детайлно техническо задание за проектиране", заяви архитект Петкана Бакалова от инициативата "ЗА истинска детска болница“.

От инициативата настояват за изграждане на болница на друго място, където ще има достатъчно пространство. Срокът за проект и строеж, който си поставят, е 4 години.

В началото на месеца Консорциум "Детско здраве" представи два виртуални проекта на новата детска болница, които бяха проектирани само върху основите на старата сграда: "Заданието в момента е абсолютно компрометирано. Разбирате ли, колко недостиг на площи ще има в нашата болница по това задание? Защото това задание не отчита необходимостта от зони за рекреация. Не е ясно дали трябва да има наистина 14 операционни. Няма предвидени места за паркиране".

Строителят не е уведомен за прекратяването на договора. Пред БНР Мая Пенчева от консорциум „Детско здраве“ и изпълнителен директор на "Главболгарстрой" коментира:

Детската болница ще е в изцяло нова сграда

В рамките на дни може да издадем виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда в рамките на терена в района на Медицинска академ...

"Нищо не е стопирано, защото ако беше така, щеше да има кореспонденция, а такава няма. Това, което се качва в медиите, във фейсбук, в социалните мрежи е нещо, което не съществува в правния мир. Ние писма нямаме, никакакви пуснати към нас. Ако министерството или протестиращите се опитват по този начин да спрат проекта, това не е редът и не е такъв ходът на събитията".

От Консорциума апелират да се направи общ форум, в който да се поставят всички факти и да се вземе най-доброто решение, относно строежа. Те вече имат готовност да започнат.

"Договорът продължава и ние сме готови с проект за събаряне на сградата. Той подлежи на одобрение и съответно да ни допуснат да влезем на площадката, за да съборим сградата. Такъв проект имаме направен, въпросът е някой да седне с нас".

Преди около месец представители на компанията имаха среща с регионалния министър Виолета Комитова и представители на здравно министерство. Тогава техният проект получи „зелена светлина“. Ден след това имаше протести от инициативата „За истинска детска болница“. След среща с тях, министър Комитова излезе позиция, че новата сграда няма да се строи върху старата. Оттогава до днес, от консорциум „Детско здраве“ твърдят че никой не ги е потърсил и нямат комуникация с институциите.

Във връзка с някои медийни публикации относно договор за инженеринг на „Национална многопрофилна детска болница“ Министерството на здравеопазването направи следните уточнения:

Родители: Не искаме детска болница от миналото

Родители и представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" излязоха на протест пред Министерския съвет...

През април 2020 година Министерството на здравеопазването е сключило с ДЗЗД „Детско здраве“ договор за инженеринг на „Национална многопрофилна детска болница“, който предвижда реконструкция на сграда, несъществуваща в Подробния устройствен план на София.

През октомври 2020 година Министерството на здравеопазването е прехвърлило правата си на възложител на фирма „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД.

Същата през месец февруари 2021 година е поискала от МРРБ да бъде издадена виза за проектиране. Такава не е издадена от предишния министър на регионалното развитие. На 9 юли настоящият министър на регионалното развитие официално отказва издаване на виза за проектиране.

Това прави невъзможно изпълнението на обществената поръчка, поради което Министерството на здравеопазването е дало указание на директора на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД да предприеме необходимите действия по прекратяването на договора.

Още: Идеята за нова детска болница е забравена от политиците, но не и от родителите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване