X
 
 

Студентите лекарски асистенти се разграничават от готвения протест на медици

1706 0
photo of Студентите лекарски асистенти се разграничават от готвения протест на медици
Снимка: iStock/Guliver
Българската асоциация на студентите лекарски асистенти (БАСЛА) категорично не подкрепя и се разграничава от протеста на медицинските специалисти, който готвят Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Причината е, че за тях БАПЗГ е казионна организация, а двата големи синдиката - КНСБ и Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа" - са организации, обслужващи статуквото. 

Бъдещите лекарски асистенти в нарочно разпространена декларация настояват след като завършат образованието си да се реализират в Република България и да работят с ясни правила и при уредена обстановка в системата на здравеопазването. В позицията си те уточняват, че подкрепят справедливите искания на всички медицински специалисти извън казионни организации, които са с изчерпани ресурси и със свалено доверие. 

Протестиращи студенти блокират Белградския университет

Студентите от протеста „1 на 5 милиона“, които блокират сградата на ректората на Белградския университет (БУ) за четвърти д...

Протестиращите от февруари медицински сестри от различни градове в страната вече обявиха, че те ще продължат да протестират, но няма да се включат в готвения от КНСБ протест на 7 октомври. От Българския лекарски съюз след като  проведоха разговори с ръководството на Здравното министерство и постигнаха договорености за увеличаване на бюджета на НЗОК, на клиничните пътеки, в чиято стойност да се включи задължителен минимален процент за възнаграждение на лекари и специалисти по здравни грижи, решиха също да не се включват в протеста във вторник. 

А междувременно вчера стана ясно, че гласуваните 50 милиона допълнителни средства за болниците се стопяват до 6 милиона. Колко масов ще е протестът на 7 октомври, ще стане ясно след дни. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално