Съдът отмени дискриминицонно решение на НЗОК

986
Съдът отмени дискриминицонно решение на НЗОК
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд отмени новите критерии на здравната каса, според които тя няма да заплаща лечението на хората с Хепатит С, ако прецени, че те няма да живеят дълго.

Съдът е категоричен, че последиците и вредите от действието на въпросните правила ще са необратими и непоправими. Те ще доведат до сериозно влошаване на здравословното състояние на хората, съпроводено със страдание и застрашаване на живота.

Новите критерии влязоха в сила от 16 януари. Тогава неправителствени организации ги атакуваха с колективна жалба в съда, определяйки ги като геноцид. В новите правила, приети от надзорния съвет на здравноосигурителната каса, като изключващи критерии за лечение на хепатит C са посочени случаите, при които се очаква ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб други заболявания или пък поради злоупотреба с алкохол.

НЗОК няма да плаща лечението на хора с хепатит С, ако прецени, че няма да живеят дълго

Здравната каса няма да заплаща лечението на хората с хепатит С, ако прецени, че те няма да живеят дълго. Това е разписано в нови правил...

От касата обясниха, че става въпрос за скъпоструващо лечение, което трябва да се предписва на хора, на които наистина ще помогне. Пациентски организации обаче приеха правилата като ужасяващи, предаде Дарик.

„Тоест, тук пише, че няма да бъдеш лекуван, ако ти имаш хепатит С, защото някъде някак си си се заразил, обаче имаш и проблем с бъбреци или примерно някакво ревматологично заболяване. Особено ако някой чиновник прецени, че продължителността на живота ти ще е малка и не е рентабилно да бъдеш лекуван, защото скоро ще умреш... Кой от тези чиновници преценява кой кога ще умре?", попита Иван Димитров от Федерация „Български пациентски форум”.

Седмици по-късно обаче Върховният административен съд излиза с мотивите, че новите изисквания рефлектират върху качеството на предоставяната здравна грижа и осуетявайки своевременния достъп до адекватна медицинска помощ, поставят в риск пациентите, страдащи от хроничен вирусен хепатит С. Последиците, които е възможно да настъпят за тях, от съда смятат за значителни и труднопоправими, тъй като влошаването на здравословното състояние не би могло да се компенсира по никакъв начин.

С тези мотиви съдът спира действието на въпросните изисквания до приключване на производството по делото с влязъл в сила съдебен акт. Решението на съда обаче подлежи на обжалване в седем дневен срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Инфекционист със съвети за коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com