Трима българи пострадали от опасна терапия за отслабване с ботокс в Турция

4679
Трима българи пострадали от опасна терапия за отслабване с ботокс в Турция
Снимка: БГНЕС

Трима български граждани – две жени и един мъж, са сред пострадалите от терапията за отслабване с ботулинов токсин в Турция, за която сигнализира Европейският център за контрол и превенция на заболяванията. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

От тримата пострадали български граждани само една жена се лекува у нас – във Варна. Другият пострадал е заминал да се лекува в Австрия, където живее, а втората жена е останала в Турция. До момента са регистрирани 87 случая на ботулизъм в цяла Европа след този тип терапия за отслабване в Турция, като най-много са те в Германия и Турция.

Диетолог: Най-популярните и често повтаряни митове за отслабването

Желанието да свалите излишните килограми може да бъде мотивирано по различни начини. Често то произтича от здравословни нужди, но със с...

По данни на ECDC медицинските процедури, при които са пострадали хората, са извършени между 3 февруари и 1 март 2023 г. в две частни болници: една в Истанбул и друга в Измир. Германия съобщи, че за германските пациенти инжектираните дози варират между 1 000 и 2 500 единици ботулинов невротоксин (BoNT).

Симптомите варират от леки до тежки и няколко случая са хоспитализирани. Сред хоспитализираните се съобщава, че редица са били приети в интензивни отделения и са получили лечение с ботулинов антитоксин. Сред симптомите могат да бъдат замъглено зрение, увиснали клепачи, затруднено преглъщане и сухота в устата, затруднено дишане.

Разследванията на турските власти разкриха, че иначе лицензираните продукти ботулинов токсин са били прилагани не по предназначение за лечение на затлъстяване чрез интрагастрални инжекции. Заради това съответните отделения на двете болници са затворени, а срещу замесените са започнати разследвания.

Процедурата за инжектиране на ботулинов токсин в стомашната стена временно отпуска мускулите и забавя изпразването на стомаха. Процедурата може да помогне да се чувствате сити по-дълго време след хранене, което улеснява храненето и отслабването.
Инжектирането на мускулите в стомаха с ботулинов токсин А или BT-A - като Botox, Dysport, Xeomin и Mybloc - е минимално инвазивна процедура за отслабване. Инжекциите се извършват с помощта на ендоскоп - гъвкава тръба, снабдена със спринцовка, която се вкарва в стомаха през устата, пише Hopkinsmedicine. 

Ден на изкушението: може ли да провали диетата ни?

Денят на изкушението е много модерно понятие, с което вероятно са запознати всички хора, които някога са спазвали диета за намаляване н...

Медикаментите обездвижват мускулите на стомашната стена за около три месеца и им пречат да се съкращават. Това задържа храната в стомаха по-дълго, забавя храносмилането и помага да се чувствате сити по-бързо и за по-дълго време.

Ботулиновите токсини са едни от най-смъртоносните вещества. Те блокират нервните функции и могат да доведат до дихателна и мускулна парализа. Човешкият ботулизъм може да се отнася до хранителен ботулизъм, ботулизъм при кърмачета, ботулизъм при рани и ботулизъм при вдишване или други видове интоксикация, предупреждава Световната здравна организация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com