X
 
 

Трябва ли хората, изготвящи диети, да имат медицинско образование?

3930 0
photo of Трябва ли хората, изготвящи диети, да имат медицинско образование?
Снимка: iStock/Guliver
Само дипломирани лекари могат да се занимават с диетичното хранене. Това гласят предложени за обществено обсъждане промени в Закона за лекарствата. Според законопроекта "прилагането на „диетика“ от неспециалисти крие рискове за здравето на пациентите". С промените се "цели да се предотврати рискът за здравето на населението от некомпетентно диетолечение".

Проф. Божидар Попов от дружеството по хранене и диетика изтъкна пред bTV, че е изключително важно, изготвящите диети да са лекари, защото те изучават заболявания и всички промени в организма. По думите му е недопустимо хора, които не са лекари да не занимават с такива важни неща, касаещи човешкото здраве. Проф. Попов допълни, че негативните ефекти от гафовете на аматьори рефлектирали върху лекарите.

Какво се случва с тялото ни, ако пием сок от целина всеки ден?

Целината има много високо съдържание на фибри, което ни кара да се чувстваме сити, дори след малко количество от нея. Правейки сок, ние...

От своя страна нутриционистът Яна Данаилова заяви, че подкрепя промените в закона, тъй като професията нутриционист е регламентирана в световната практика и се изучава от немедицински специалности. Такава е бакалавърската степен в университета по хранителни технологии в Пловдив "Храни, хранене и диететика",  в чието описание се включва съставянето, оптимизирането и регулирането на хранителни режими. 

Данаилова допълни, че нутриционистите дават насоки за такива неща, като кога се добавя мазнина при термична обработка, колко време да се накисва дадена храна и т.н.

"Ние не съставяме диети, а даваме насоки", подчерта Данаилова и припомни, че много висши учебни заведения обявяват курсове по нутриционистика.

Проф. Попов завърши спора с думите:

4 храни, които да НЕ ядем през лятото

Хранителните натравяния през лятото са доста често срещано явление. Почти толкова, колкото слънчевите изгаряния. Едно хранително натрав...

"Аз нямам намерение да споря с жени, трудно се спори с жени."

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 21-22 септември

Овен Романтиката ще бъде водеща сила през този уикенд. Възможно е вълненията ви и емоциите ви да бъдат много силни. Желанието за секс и интимност...