Уникален метод за бъбречна трансплантация промени живота на две семейства

9876
Уникален метод за бъбречна трансплантация промени живота на две семейства
Снимка: Gettyimages.com

Каквото и да има човек в живота си, ако няма здраве - всичко останало е без значение. Навременната и качествената лекарска помощ, благодарение на развитието на медицината, доброто оборудване и квалифицираните специалисти, спасява животи и допринася за по-доброто самочувствие на пациентите.

Преди години две семейства - от България и Македония, се сблъскват с диагнозата бъбречна недостатъчност, а животът завинаги свързва съдбите им в търсенето на лечение.

При Ермира Мехмеди бъбречната недостатъчност се появява внезапно преди три години. Подлага се на лечение, но състоянието ѝ е влошава. Съпругът ѝ Рамадан иска да дари своя бъбрек на жена си, но се оказват несъвместими. Ермира поддържа живота си с диализа, но подобрение не идва. Същото се случва и с българското семейство Борислав и Христина Бобеви. И на Борислав Бобев страдащ от бъбречна недостатъчност лекарите са му казали, че трябва да се подложи на бъбречна трансплантация. След като не са успели да открият необходимия бъбрек, съпругата му Христина пожелава да дари своя. Но след установяване че бъбрека на съпругата му не отговаря, и Борислав се опитва да продължи живота си чрез диализа също като Ермира Мехмети. Бобев разказва: "Чувствах се като в капан. Не знаех какво да правя, когато бъбрека на съпругата ми не отговори. Чакахме бъбрек от труп, но за съжаление не намерихме поради факта че броят на даренията е много малък. Бях на диализа 3 дена в седмицата, но състоянието ми вече беше непоносимо."

Животът им се променя в Истанбул

Пътища на семействата Мехмети и Бобеви се пресичат в Истанбул, когато и двете семейства търсят изход от положението си в Турция. В следствие на изследванията в болница "Мемориал" се установява, че регистрираните в системата на бъбречна трансплантация бъбреци са подходящи за трансплантация под кръстосана форма. Екипът по бъбречна трансплантация (хирурзи и нефролози) осъществяват допълнителни изследвания и с двете семейства и съпругът на Ермира Рамадан Мехмети решава да даде бъбрека си на Борислав Бобев, а съпругата на Борислав Христина да даде на бъбрека си на Ермира.

Ние станахме бъбречни братя

След операцията за трансплантация на бъбрек Ермира Мехмети и Борислав Бобев оздравяха и сега казват че вече двете семейства са бъбречни братя и сестри. "Преди не се познавахме, но вече никога няма да се разделим", споделят семействата Мехмети и Бобеви и са взели решение за почивка заедно веднага след оздравяването. "Все още не можем да повярваме на преживяното. Бяхме две различни семейства, вече сме едно."

Това не е често срещан случай

Специалистите по трансплантация на органи в болница "Мемориал", които осъществиха кръстосаната трансплантация на семействата Мехмети и Бобеви, споделят:

"Най-големият проблем при трансплантация от жив донор е несъвместимостта на кръвната група. Най-важната опция за пациентите чакащи за трансплантация които нямат в семейството донор със съвместима кръвна група е кръстосаната трансплантация. Опитваме се да изберем донори от същата възрастова група и с подходящо здравословно състояние. Тези трансплантации се осъществяват при положение, че на края на процеса на тестване не се открие пречка за процедурата. Положението на трансплантация на българското и македонско семейство не е много често срещано явление. Голям шанс е, че всички изследвания бяха съвпадащи се и двойките заемаха място в листата ни за чакащи за трансплантация в болницата".

Добрата база и специалистите - ключов фактор за успешната трансплантация

Бъбречната трансплантация не се състои само от извършване на хирургическа операция. В периода за подготовка и проследяване на бъбречната трансплантация е много важно високото ниво на качество и взаимодействие, като се започне от операционната зала до лабораторията, от помещението за визуализация до интензивното отделение, от болничните етажи до другите секции на центъра.

"Мемориал" е първата болница в Турция и 21-та в света, получила Акредитация за качество от JCI (JointCommission International). Под шапката ѝ са 11 болници, 4 медицински центъра и 1 уелнес център в Истанбул, Анкара, Анталия, Диарбекир и Кайсери. Болнична група "Мемориал" е въвела редица иновации в турското здравеопазване и всяка година е посещавана от над 35 000 международни пациенти от 92 държави, включително и България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com