X
 
 

Управителят на НЗОК де факто обвини общините за заплатите на медицинските сестри

1528 0
Управителят на НЗОК де факто обвини общините за заплатите на медицинските сестри
Снимка: БГНЕС
Дали и какви пари стигат до медицинските сестри, зависи от ръководствата на болниците. Проблемът е на практика в общинските болници. Така управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев оправда държавата за прословутите 50 млн. лева за заплати на медицинските сестри и работници, които станаха 6 млн. лева.

Според Дечев, общинските болници не могли и не могат да се впишат в пазарния модел в момента. Те не могат да продължат да съществуват като търговски дружества, категоричен беше той пред предаването "Лице в лице" на bTV. Дечев изкара и тезата, че не може НЗОК постоянно да спасява общинските болници.

Поемам ангажимент, разбира се – кога не съм си ги изпълнявал

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в интервю за bTV по темата със заплатите на медицинските сестри. "Ще бъдат удовлетворе...

Дечев беше категоричен и, че политическите партии творят само популизъм, като говорят за лесна промяна на системата. И директно каза, че и новите 200 млн. лева, от които 70% държавата ще настоява да отидат за заплати, ще отидат за клинични пътеки, а как се използват, трябвало да контролира здравният министър. Дечев направи уточнението, след като преди това обясни как проверил общинска болница, където имало протест и "една медицинска сестра" размахала фиш със заплата от 500 лева, и се оказало, че болницата имала много малко клинични пътеки т.е. няма как да има финансиране.

Actualno.com

Етикети: