Всеки четвърти с онкологично заболяване се тревожи за лечението и бъдещето си

2368
Всеки четвърти с онкологично заболяване се тревожи за лечението и бъдещето си
Снимка: Getty Images/Guliver

Само един от петима пациенти с онкологични заболявания е получил информация от своя лекар за COVID-19. За повечето пациенти (60%), които са говорили с лекаря си за новия вирус, получената информация е абсолютно недостатъчна. Това показват резултатите от непредставително допитване, организирано от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, проведено онлайн в периода 8 април – 15 април 2020 г., с участието на 1710 пациенти (320 мъже и 1390 жени, 596 от участниците са на активно лечение, а 1114 – на диспансерно наблюдение). Близо половината от участниците в допитването живеят в областен град, а всеки четвърти – в столицата. 70% взимат сами решение за лечението си, а останалите разчитат за това на съпрузите или децата си. Едва 18,4% са самотноживеещите пациенти с рак, участвали в допитването.

Пациентите се информират за COVID основно от телевизията (62%) и от интернет (36,8%). В извънредното положение близо половината от пациентите с онкологични заболявания посещават клиниката, в която се лекуват, а всеки трети предпочита да се свърже с лекаря си по телефона. 

Допитването показва още, че 70% очакват да имат контакт с лекаря си, когато са на лице симптоми, а за всеки шести е важно да обсъди страничните реакции от приложената терапия. Само 22% очакват извънредното положение и ограниченията да възпрепятстват лечението им. Липсата на пари, транспорт и придружител, както и трудното преминаване през пропускателните пунктове са сред трудностите, които срещат пациентите с онкологични заболявания в настоящата ситуация.

Близо 14% от участниците в допитването не могат сами да си купят храна и лекарства в условията на изолация, 10% не могат да си подновят протоколите за лекарства, а 6,7% нямат достъп до рецепта за лекарствата си. Страхът от инфектиране с SARS-CoV-2 e налице при 60% от респондентите, всеки трети се притеснява как ще продължи лечението му. 14% от онкологичните пациенти се тревожат за работата си, също толкова предполагат, че няма да могат да си платят кредитите. 

В Испания 5 252 нови случая на коронавирус за ден

188 068 случая на инфекция с новия тип коронавирус са регистрирани в Испания от разпространението на инфекцията в страната. Това съобщи...

За всеки четвърти са налице притеснения, свързани с плащането на битовите сметки. Липсата на пари и на контакт с лекаря е предпоставка за възпрепятстване на планираното лечение за 25% от участниците. Едва 12% от пациентите се лекуват в чужбина и се притесняват, че лечението им ще бъде компрометирано.

Половината от пациентите с онкологични заболявания се чувстват уплашени от ситуацията. 60% от участниците разчитат на семействата, с които обсъждат чувствата си. За тревогите си с лекуващия лекар говорят едва 1,8%, а всеки пети не обсъжда притесненията си с никого. Попитани какви са нуждите им в създадената ситуация, масово пациентите посочват, че им липсва общуването и разходките на чист въздух.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 17 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com