За пръв път здравният министър обясни нагледно при каква заболеваемост - какви мерки се вземат

10063
За пръв път здравният министър обясни нагледно при каква заболеваемост - какви мерки се вземат
Снимка: iStock

За пръв път здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни нагледно при каква заболеваемост от коронавирус в страната какви мерки се вземат. Това стана по време на брифинга в Министерския съвет за разпространението на коронавируса у нас. Досега всички мерки бяха обявявани на парче, а цялата картина, която да покаже, че кризисния щаб има ясен план и действа по него беше обяснена едва сега от министър Ангелов.

"Мерките, които предприемаме, са по план, който следваме, и който се съобразява с заболеваемостта на 100 000 население", подчерта здравният министър.

Първата стъпка беше 150 заболели, следващата - между 150 и 300 заболели за последните 14 дни - там са само областите Добрич и Смолян.

Следващата стъпка е при заболели между 300 и 600 на 100 000 население. В тази стъпка всички лечебни заведения трябваше да имат по 10% от легловата база, отделена за COVID-19.

Следващата стъпка е между 600 и 1000 на 100 хиляди население. В тази стъпка попадат областите Благоевград Варна, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник, Пловдив, Русе. Тук в тези области започваме реорганизация на системата за пациенти с COVID. Многопрофилни лечебни заведения, за да се осигури 24 часова спешна достъпност на всички пациенти и, разбира се, такива, които да са чисти, защото не всички пациенти са с коронавирус.

Имаме и две области, които са над 1000 на 100 000 за последните 14 дни - това са Габрово и София - град. В тази ситуация вчера се срещнахме в МЗ с общинските болници, ще се срещнем и с директорите на държавните болници. Набелязахме мерки за решаването на проблема за леглата в София, персонала и обслужването на пациентите с коронавирус.", обясни проф. Ангелов.

България в първите места по брой починали от коронавирус

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус, ако те се сметнат на 1 000 000 население, според worldometers.info по ...

Здравният министър отчете, че заповедите му не се изпълняват в пълен обем. Конкретно той посочи отказ на мениджърите на лечебните заведения да ги преведат по указания в заповедите вид, както и липса на контрол от директорите на РЗИ-тата, които не могат да въведат заповедите.

"Опитвам с различни методи това да се случи с всички, позволени от закона, средства. Там, където установя, че заповедите не са спазвани, много скоро ще има персонални промени", каза проф, Ангелов.

Според него здравната система се справя, но ако се продължи с неспазването на мерките, с толерирането на мнение, че това е лъжа и няма коронавирус, а мерките са измислени, с агресията срещу лекари, България ще загуби своите медици, смята здравният министър. Той апелира към всички да подкрепят здравната система и лекарите, а случаят в Пловдив определи като връх на айсберга.

"Случват се такива неща, защото здравната система е нереформирана. Сега не е момента за реформи. Те започнаха преди 20 години, но не завършиха. И до какво доведоха? До това, което виждаме в момента. Личните лекари са еднолични търговци, така е по закон. Здравният министър не може да ги управлява. Лекарите в ДКЦ-тата са подчинени на кмета. Само уникалния синхрон ни помага в случващото се", каза още Ангелов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване