"Защита" разтревожени колко пари ще отидат в РЗИ и в Спешната помощ

1720
"Защита" разтревожени колко пари ще отидат в РЗИ и в Спешната помощ
Снимка: БГНЕС

Министерство на финансите и Министерство на здравеопазването все още не са разпределили колко средства конкретно ще отидат за РЗИ и колко за Спешната помощ, което може да доведе до промяна на цифрите. Това заяви председателят на Национален синдикат „Защита“ Красимир Митов, предаде БГНЕС.

„Обсъдихме разпределението на средствата, които бяха гласувани в парламента. Срещата премина доста конструктивно. Това, което сме направили, както се казва, на първо четене, засега се приема. Ще има, разбира се, корекции. Очаквам до една седмица да има министерско постановление, с което те да разполагат с тези средства. Ние ще нанесем нови корекции, защото това, което направихме като предложение, е от самите хора във всички центрове в страната, които са дадоха мнението. Предстои още една среща в по-тесен кръг, преди окончателно да бъдат приети резултатите, но общо взето това, което засега е направено като предложения от нас, се приема от Министерство на здравеопазването и от министъра, което смятаме, че е доста справедливо, което трябва хората да получат за тези 5 месеца от Бюджет 2023“, каза Митов.

Кой какви увеличения получава

Още: Медиците от Спешна помощ излизат на протест пред парламента

Неофициално към момента увеличението за лекари ще бъде по 300 лв., за фелдшери/лекари асистенти – по 500 лв., за медицинска сестра/акушерка – по 330 лв., за парамедик – по 360 лв., за шофьор – по 600 лв., за санитар – по 160 лв.

„На миналото увеличение шофьорите получиха по 100 лв. и бяха ощетени. Има голям недостиг на шофьори, особено в София. Някой да не си помисли, че ние като синдикат и като министерство, се допуска, че примерно шофьор ще получи повече от лекар. Не е така, защото сумата от 400, прибавена към 2600, прави 3000, и сумата от 600, прибавена към 1000, прави 1600, т.е. тази разлика се запазва. Но казваме, че изправяме донякъде една несправедливост, която обяснихме какво означава шофьор на линейка“, заяви Митов и посочи, че длъжностната характеристика на шофьора на линейка е равна на тази на фелдшер и лекар.

Председателят на синдиката отбеляза, че шофьорите на линейки изпълняват още много други функции, освен да карат линейки.

„Понеже не са преведени парите, нямат готовност, те не разполагат с абсолютно никакви данни към момента, ще се съобразят с това, което предлагаме, и ще нанесат корекции в зависимост от средствата. Ако трябва да изчакаме малко, след това да ги изплатят в другия месец, но да не се получава това разминаване и да се стигне до това напрежение и да излязат шофьори, или някои от другите професии да продължават да протестират. Целта е да се успокои социалното напрежение и да се върнат по местата, да бъде така направено, че младите хора да се върнат и да отидат отново да работят в центровете за спешна помощ, където в момента липсват такива кадри“, каза още Митов.

Още: ГЕРБ предлага ръст на заплатите за спешните медици и РЗИ (ВИДЕО)

Допълнителни придобивки

Той уточни, че допълнително очакват увеличение на средствата за издръжка, в която ще бъдат увеличени купоните за храна и ще бъдат осигурени пари за облекло. Другото направено предложение от синдиката е около 2 млн. лв. да бъдат разпределени за администрацията, като в тези пари ще излезе около 200 лв. увеличение за администрацията, но в това влиза и клас прослужено време и осигуровки. „На заделяме, за да няма конфликт, защото няколко пъти администрацията беше пренебрегната и някои директори трябваше да прибират от другите пари. Съгласете се, че главен счетоводител за 800 – 900 лв. няма как да работи и ще търсят начини да се реализират някъде на друго място. Така че и това нещо се прави за пръв път от години насам“, обясни още Митов.

Предложението на синдиката е за заплати, осигуровки и клас прослужено време да бъдат разпределени приблизително 18 млн. лв. Увеличението на заплати, осигуровки и клас прослужено време за административния персонал – приблизително 2 млн. лв., а увеличението на месечната издръжка на ЦСМП до края на годината да бъде 3 млн. лв.

Още: До година и половина може да останем без Спешна помощ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com