Защо е важно да даряваме кръвна плазма за лечение на COVID-19? (ВИДЕО)

10440

Расте броят на желаещите да дарят кръвна плазма за лечение на Ковид-19.

Откриваме Пеньо Георгиев в Центъра по трансфузионна хематология. Той е един от стотиците желаещи да дарят реконвалесцентна плазма за лечение на тежко болни от коронавирус. Пеньо се заразява с Covid-19 през септември, а борбата му с болестта продължава цели 18 дни.

Какво трябва да знаем за даряването на кръвна плазма

Български лекарски съюз и Сдружение "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма" започват Информационна кампания за популяризиране ...

"За мен беше много тежко, аз не вярвах в тази болест, но когато вече се разболях, разбрах колко необратими могат да бъдат нещата. Стигнах до най-тежката фаза, в която почти не можех да дишам, наситеността ми на кислород беше паднала под 90. Наложи се да го изкарам вкъщи, но не при семейството ми, а се изолирах в едно таванско помещение, тъй като прецених, че не бива да натоварвам здравната система", това споделя Пеньо пред нашата камера.

Категоричен е, че най-важна е бързата реакция в началото на симптоматиката.

"Всъщност аз закъснях, първите дни не го отчетох като заболяване и продължих да съм в движение, след 5-тия ден разбрах, че нещата не са наред. Температурата ми беше незабележима 37.1-2, но имах много силни болки в тялото, отпадналост. Загуба на вкус и мирис не съм имал, не съм кашлял. Не съм имал и проблеми с дишането почти, до момента, когато ми падна кислорода. Най-тежкото беше, когато заспивах, имах чувството, че самият рефлекс по поемането на въздух ще спре и ще спра да си поемам въздух."

Признава, че тогава е бил най-уплашен.

Български лекар предлага нов начин да се спасяват тежки случаи на COVID-19

Между 8 и 10 ден, SARS-CoV-2 отива в белия дроб и влиза в малките кръвоносни съдове там. Тогава се появяват антитела и ако процесът е м...

"Човек като не може да си поема въздух му минават всякакви неща през главата. Изкарвайки коронавируса започнах да виждам всичко красиво около мен. В един момент започнах да слушам птичките как пеят, небето колко е синьо, колко е хубав живота, а в същото време нещата бяха много сериозни", споделя дарителят.

Заради тежко изкарания вирус, Пеньо пътува специално от Варна, за да дари кръвна плазма и да помогне на други болни.

"Бих посъветвал всеки, който няма странично заболяване, да дойде в кръвния център и да дари плазма, защото това спасява животи. Плазмата се оказва най-ефективното лечение, най-сериозен противовес на коронавируса. Това трябва да го направи всеки и то по няколко пъти, за да се спасят максимално много хора. Аз не вярвам, че скоро ще бъде създадена ваксина. Лично аз се лекувах с 2 антибиотика и 7 дни бях на кислород. Моят съвет е ако усетите, че сте отпаднали и имате повече от 2 дни температура, която не спада, вземете мерки навреме. Останете си вкъщи и се лекувайте. Самото заболяване не е страшно, просто трябва да е навреме."

Процедурата, наречена плазмафереза, продължава около 40 минути, а изискванията към дарителите са стандартни.

Желаещи да даряват кръвна плазма за COVID-19 има, но местата са малко

От Сдружение "Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма" излязоха с второ отворено писмо до министър-председателя на Република Бъл...

"Всичко, което е като изискване към кръводарителите важи и за дарителите на плазма. По-различното е, че трябва да има положителен резултат от PCR и минимум 40 дни от датата на изследването. Всеки ден даряват хора с идеята да спасяват човешки животи и това действително е така. В момента има много висок брой искания, които постъпват от цялата страна за кръвна плазма. Тъй като се дарява само тук и във ВМА, има дни, в които не можем да отговорим на искането. Всеки може да даде от 200 мл. до 600 мл. с зависимост от неговото здравословно състояние. След даряването се изследва наличието на антитела във ВМА", това споделя д-р Николай Николов, директор на Националния център по трансфузионна хематология.

Донорите на кръвна плазма могат да даряват няколко пъти месечно, а дареният материал от 1 човек може да спаси трима болни. За момента дарилите плазма у нас са около 100, но техният брой непрекъснато се увеличава.

Автор: Габриела Андреева

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на заразените с Ковид за денонощие

От днес влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

Пътувайте безплатно със ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ на 16-17.05.24 г. за прегледи със специалистите на Болница Мемориал!

Пореден ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Педиатър: Ваксината срещу коклюш е безопасна за бебета и бременни

Илко Семерджиев: Кондова пое "горещия картоф" от нерешителния министър Хинков

Здравният министър обяви временни противоепидемични мерки заради коклюша

Една година след смъртта на Даная: Искат спешни реформи в детското здравеопазване

Гастроентерологът проф. д-р Салих Боа на 19.05.24 г. в София за безплатни консултации

Безплатни консултации с хематолога проф. д-р Хасан Атила Йозкан в София на 17.05.24 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване