X
 
 

Отговарящ за екологията в София общински съветник не вижда твърде мръсен въздух

2358 0
Отговарящ за екологията в София общински съветник не вижда твърде мръсен въздух
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Зеленият билет се въвежда при показания на поне 2 станции за над 200 микрограма фини прахови частици за един час или когато има жълт код за мъгла. Това заяви общинският съветник на ГЕРБ и председател на екокомисията към Столичния общински съвет (СОС) Лорита Радева в светлината на поредни предупреждения заради мръсен въздух. Всъщност, от думите на Радева пред БНТ излезе, че замърсяването още не е "изключително високо".

Използвайте градския транспорт, а не лични автомобили, недейте да ползвате отопление на твърдо гориво. Това призовават от Столична община заради поредния ден на сериозно замърсяване на въздуха в столицата, което се превърна в гъста мъгла.

София пак осъмна със сериозно замърсяване, засега няма знак за "зелен билет"*

За втори пореден ден въздухът в София изглежда е изключително мръсен, показват данните от гражданската платформа AirBG. Почти цялата к...

Изрично има съобщение, че ще се правят проверки по строежи, където има "генериране на емисии". Ще има и извънредни проверки на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици. Но Радева се оплака, че глобите не се събират.

Иначе гражданската платформа следене на състоянието на въздуха в София AirSofia показва завишени стойности на фините прахови частици навсякъде в столицата. Най-зле сутринта, към 7:30 часа, изглеждат нещата в "Овча купел", "Лагера", "Сухата река", "Младост 1" и "Младост 2" – 500 микрограма. Данните от платформата обаче не се признават за официални от Столична община. А Радева обясни, че заради водните частици при мъгла данните на датчиците на AirSofia трябвало да се коригират, което не се правело. Но по тези данни София е най-мръсната столица в Европа  днес, 9 декември.

Всъщност Лорита Радева потвърди, че на станцията в "Младост" нивото на фини прахови частици е над 50 микрограма. Тя поиска сравнението да става "на базата на усреднените стойности". Но заяви, че вчера имало 3 пъти превишаване само на станцията в „Надежда”. А ако имало за един ден над 200 микрограма на две станции, преди зелен билет се въвежда безплатно паркиране на буферните паркинги – и  днес, 9 декември, това няма да го има, защото стойностите били "гранични".

По темата "резултатите на общината са винаги по-здравословни", както се изрази водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев, зам.-кметът по екология Йоана Христова застъпи същата теза като Радева - замърсяването не е толкова голямо, колкото показва AirSofia.info. И увери, че в изчисленията не влизала станцията на Копитото. А на "Орлов мост" нямало станция, понеже имало ремонт на мястото ѝ, но Христова добави, че това не било толкова важно. Зеленият билет пък бил "спешна мярка" и нямало да оправи въздуха в София - мерките били в посока екологичен градски транспорт и личните автомобили.

Отново проблем с мръсен въздух над допустимото, но Столична община не пуска зелен билет

Въздухът в няколко града на страната е бил в пъти по-мръсен от допустимото последните часове. Това сочат данните за София, Пловдив, Вра...

"В момента дишате по-чист въздух, отколкото преди 12 години, но не толкова, колкото искаме", заключи Христова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители