123456 е най-слабата парола

45966
123456 е най-слабата парола
Снимка: Getty Images / Guliver

Поредицата от числа "123456" измести "парола" като най-лошата често използвана парола от интернет потребителите, съобщи компанията SplashData, цитирана от БГНЕС.

В ежегодната й класация "Най-лошите пароли" за първи път "парола" губи първото си място за сметка на числовата поредица и отстъпва на втора позиция. Третото място, както и през 2012 г. се заема от "12345678", а четвъртото и петото място са отредени за "qwerty" и "abc123". Паролата "iloveyou" се изкачва с две позиции до девето място.

SplashData съобщи, че промяната в резултатите се дължи на голям пробив в сигурността, свързан със софтуера Adobe, който показа широкото използване на слаби пароли от потребителите на такива Adobe продукти като Фотошоп.

"Присъствието на пароли като adobe123 и фотошоп за първи път в класацията е добро напомняне да не основаваме паролата си на името на сайта или приложението, в което влизаме", заяви генералният директор на SplashData Морган Слейн. Неговата компания се занимава с продажба на приложения за управление на пароли.

Подобно на други експерти по паролите, SplashData стимулира интернет потребителите да избират няколко случайно подбрани думи, числа и букви, например smiles_like_skip?, които се помнят лесно, но са трудни за пробиване от хакерите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com