20 интересни научни факта, които ще разширят кръгозора ви

11578
20 интересни научни факта, които ще разширят кръгозора ви
Снимка: beate bachmann / Pixabay

Науката може да отговори на много въпроси, някои от които могат да изненадат или дори да шокират.

Ето някои научни истини, които може би не сте знаели.

Факт 1

Всеки човек средно изминава разстояние в живота си, което е равно на три пъти екватора на нашата планета.

За да изчислим това, взехме средното разстояние, което човек изминава на ден - 5 км.

Оказва се повече от 1700 километра годишно.

Умножете по средната продължителност на живота от 70 години и получаваме подобни цифри.

Факт 2

Амазония се нарича белите дробове на планетата. И всичко това, защото именно в горите й се образуват 20% от целия кислород на Земята. Затова учените бият тревога, когато Амазонка е масово изсичана, както и когато там започнат мащабни горски пожари.

Факт 3

Знаете ли, че върху Земята има огромни тектонски плочи, които се движат? Движението се извършва със скорост, сравнима с растежа на човешката коса. Следователно някои континенти могат да се приближават или отдалечават един от друг година след година. Например остров Хавай се приближава до Аляска със скорост от 7,5 см годишно.

Факт 4

В една чаена лъжичка черна почва броят на микроорганизмите надвишава населението на нашата планета. Един квадратен сантиметър почва съдържа милиарди различни бактерии, които я правят хранителна за растенията.

Факт 5

Типичната тоалетна седалка в нашите домове е много по-чиста от средната четка за зъби. Звучи много отвратително, но е истина. И така, върху кожата на жабите няма нито една бактерия, защото те просто не могат да останат с нехлъзгава кожа.

Факт 6

Под влияние на физическото натоварване гръбнакът ни има тенденция да се свива малко. Следователно вечер, всеки човек на планетата има височина, която е с 1% по-малка, в сравнение с тази на сутринта.

Факт 7

В продължение на стотици милиони години Слънцето става все по-горещо и по-горещо. Ако това продължи, учените прогнозират, че след повече от 2 милиарда години Слънцето ще се нагрее толкова много, че ще изпари океаните на нашата планета, превръщайки ги в суха пустиня. В резултат животът на Земята ще е невъзможен.

Факт 8

Планетите в Слънчевата система се въртят обратно на часовниковата стрелка. И само движението на Венера и Уран се случва по посока на часовниковата стрелка. Учените все още не знаят защо това се случва, въпреки че се базират на много различни версии. Едно от най-правдоподобните е, че Венера има много силна циркулация на въздушни течения в горните слоеве на атмосферата.

Факт 9

Височината на Айфеловата кула се променя през лятото с 12% нагоре. Железният прът, който държи ориентира, се увеличава с 3 мм с повишаване на температурата с 1 градус. А при температура от +40 височината му ще се увеличи с цели 12 см!

Факт 10

Човешкият стомашен сок съдържа каустична солна киселина. По този начин той може да разтваря метал, кости и дърво.

Факти за гладиаторите, които може би не знаете

Кърваво клане без правила и разпоредби – така повечето хора си представят гладиаторските битки. Още знаем по Спартак, че всички г...

Факт 11

Новородените бебета имат около 70 кости повече от възрастните. Това прави гръбнака им по-гъвкав, помагайки им още при раждането. И след това, когато пораснат, тези кости се сливат с други.

Факт 12

Има някои метали, които проявяват прекомерна химическа активност. Например рубидий, цезий, калий, натрий и литий. Те могат да се запалят при контакт с въздух и дори да експлодират с вода.

Факт 13

Ако 70 души се срещнат едновременно, тогава има почти 100% шанс поне двама от тях да празнуват рождения си ден в един и същи ден. Такава наука като статистиката може да бъде още по-интересна.

Ужасните неща, които очаквали средновековните рицари

Ако си мислите, че човек с благороден произход е ставал рицар заради красивите си очи, то се лъжете. Младият мъж, който възнамерявал да...

Факт 14

През последните 40 години нашата планета е загубила половината от дивата си природа. Тъжно е, но въпреки всички усилия на природозащитниците, дивата природа става все по-малко.

Факт 15

Чингис Хан вярвал, че колкото повече потомци има, толкова по-добре. В харема му живеели стотици жени и много му раждали деца. И днес 8% от азиатските мъже имат гените на Чингис Хан.

Факт 16

Днес микробите използват хлорофил, за да абсорбират слънчевата светлина, но в миналото не е било така. Древните микроби са имали нужда от ретината, за да абсорбират зелена светлина и да отразяват червено и лилаво. В резултат на това нашата планета някога е имала лилав оттенък.

Реални исторически факти, в които е трудно да се повярва

  Понтийците използвали подземни тактически мечки срещу римските войници Около 71 пр.н.е римските легиони под командването на Л...

Факт 17

Общоприето е, че транспортът е силно замърсяващ околната среда. Малко хора обаче знаят, че животновъдството също вреди на планетата, при това много повече. Именно това води до увеличаване на емисиите на парникови газове и това се случва по естествени причини. Храносмилането от преживните животни е придружено от голямо отделяне на метан.

Факт 18

Днес производството на месо е огромна индустрия, която изисква значителни екологични жертви. Ето защо организациите по опазване на околната среда препоръчват да се откажем от ежедневната консумация на месо, като намалим приемът на месни продукти до 2-3 пъти седмично.

Факт 19

Чудили ли сте се защо човек има нужда от „настръхването“? Когато усетим, че ни е студено или изпитваме много силни емоции, имаме чувството, че по кожата ни протича ток.

Кога е роден Исус; реален ли е крал Артур? Неразгаданите исторически мистерии

Историята е пълна с тайни и за съжаление много от тях ще останат погребани под пясъка на времето. В някои случаи - поради загуба на арх...

Малко хора знаят, че това е естествена реакция за изплашване на хищници и не само хората, но и животните я имат. В резултат на стартиране на един вид защитен механизъм космите по кожата се издигат и изглежда, че звярът в нас се пробужда.

Факт 19

Една от най-популярните процедури за диагностика на заболявания на вътрешните органи, ЯМР, е изобретен от Микаел Нобел, правнук на основателя на известната Нобелова награда Алфред Нобел. Интересното е, че той не получил Нобелова награда за създаването на ЯМР. Напротив, всички лаври на славата отишли при друг учен.

Факт 20

И накрая, един интересен факт от психологията. Интересното е, че половината от възрастното население на планетата има поне едно психично разстройство. И най-популярното от тях е тревожност или тревожно разстройство. Най-важното тук е, че главният проблем на тези хора е в нежеланието им да потърсят помощ.

Источник: vseznaika.org.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com