4 причини червеното вино вече да не е здравословно

31657
4 причини червеното вино вече да не е здравословно
Снимка: Christine Sponchia / Pixabay

Учени и лекари от години смятат червеното вино за здравословно. Изследване свързва умерената консумация на алкохол – дефинирана като едно питие или по-малко на ден за жените и две или по-малко за мъжете – с 30 – 40% по-ниска смъртност от сърдечни заболявания при пиещите в сравнение с непиещите, пише Forbes.

Червеното вино се е превърнало в здравословно, защото съдържа не само алкохол, но и подобряващите здравето антиоксиданти от люспите на гроздето. Един мощен антиоксидант е ресвератролът, който възстановява увредените кръвоносни съдове, предотвратява образуването на съсиреци и намалява възпалението. Това накарало експертите да препоръчват червено вино в умерени количества за укрепване на здравето. Продажбите на вино са нараснали неимоверно от 90-те години на миналия век.

ОЩЕ: Кое е по-вредно за организма - бялото или червеното вино - и защо?

Сега смятаме различно. Пиещите умерено живеят средно повече, но не защото пият алкохол. Това е така, защото те обикновено са по-здрави – по-активни, по-образовани, консумират по-добра храна. Ранните изследвания ни караха да вярваме, че умерената консумация е здравословна. Но ето четири причини да не мислите за червеното вино за здравословно, дори ако пиете по-малко от чаша на ден.

1. Умерената консумация на алкохол е свързана с по-лошо, а не с по-добро сърдечносъдово здраве

Изследване от 2022 г. в JAMA Network Open е обхванало 371 463 души във Великобритания и е установило, че умереното пиене е свързано с 1,3 пъти по-висок риск от високо кръвно налягане и 1,4 пъти по-висок риск от коронарна болест на сърцето. Проучването отчитало генетичната предразположеност на човек към употребата на алкохол, което помогнало да се преодолеят някои ограничения на по-ранни изследвания.

2. Употребата на алкохол увеличава риска от рак дори при умерено пиене

Алкохолът е известен канцероген с 6% от всички ракови заболявания и 4% от смъртните случаи от рак, което възлиза на 75 000 случая на рак годишно и 19 000 смъртни случая в САЩ. Алкохолът увеличава оксидативния стрес и метаболитните продукти от алкохола, а именно ацеталдехидът, увреждат ДНК на черния дроб. Той също така директно уврежда ДНК на клетките на устата и гърлото, значително увеличава риска от рак на гърдата дори при умерена консумация. Жените, които пият три алкохолни напитки седмично, имат 15% по-висок риск от рак на гърдата, отколкото тези, които изобщо не пият.

3. Качеството на съня се влошава от алкохола

Алкохолът е успокоително. Помага ви да заспите по-бързо. Но това се отразява негативно на качеството на съня ви. Това често се забелязва дори след няколко питиета. Изследване сред 4098 финландци е установило, че алкохолът повишава реакциите на стрес и влошава възстановяването през първите три часа сън. Наред с махмурлука, лошият сън ви прави по-малко бдителни на следващия ден.

4. Ще е необходимо смъртоносно количество червено вино, за да се възползвате от неговите антиоксиданти

Червеното вино съдържа ресвератрол. Но не съдържа достатъчно от него, за да повлияе значително на вашето здраве. Изследване измерва колко ресвератрол се абсорбира в организма от чаша алкохол, както и два други полифенола (катехин и кверцетин), които имат положително въздействие върху здравето. Установено е, че концентрациите в кръвта и на трите са твърде ниски, за да бъдат от полза. За да постигнете достатъчно високи нива, трябва да изпиете голямо количество – всъщност галони.

ОЩЕ: Защо чаша червено вино причинява главоболие?

Ето големия извод: науката за ползите от червеното вино еволюира. Ако пиете червено вино, помислете за по-малко от чаша на ден. Ясно е, че колкото повече алкохол консумирате – включително червено вино – толкова повече ще увеличите риска от здравословни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com