Алкохолизмът може да се окаже генетично заболяване

33223
Алкохолизмът може да се окаже генетично заболяване

Учени от Университета в Тексас сравнили мозъчната тъкан на алкохолици с тази на неалкохолици и открили група гени, отговорни за зависимостта към алкохола. Тези гени са налични само при хора, които страдат от алкохолизъм, пише в. "Дейли Мейл".

Чаша вино е вредна толкова, колкото и 30 гр водка

Британски учени заявиха, че чашата вино е не по-малко вредна за здравето, отколкото три шота водка. Специалистите стигнали до тези изво...

"Нашето изследване предлага най-разбираемата и ясна картина на групата гени, които предизвикват зависимостта към алкохола. Сега имаме много по-ясна картина на това къде специфичните черти на алкохолизма се препокриват с конкретна последователност в генетичния код", казва д-р Ейдрън Харис от Университета в Тексас.

Това е първият път, в който учени използват техника за проследяване на ДНК верига, за да идентифицират определена група гени, които са свързани със зависимостта от алкохола.

В САЩ са позволени само три лекарства за лечение на алкохолизма, но нито едно от тях не е дало категорични резултати за лечение.

Алкохолът засилва риска от много видове рак и повишава кръвното налягане, което може да причини инсулт и сърдечно-съдови заболявания. Продължителната злоупотреба с алкохола може да доведе до увреждане на черния дроб, цироза и смърт.

Алкохолният бранш може да загуби милиони заради нови бандероли

Стотици литри алкохол скоро ще бъдат прахосани. Причината е, че от догодина всички бутилки трябва да са с нов бандерол, а шишетата със ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com