Археолози откриха римски додекаедър във Великобритания. Никой не знае за какво са служили тези неща

8812
Археолози откриха римски додекаедър във Великобритания. Никой не знае за какво са служили тези неща
Снимка: Norton Disney History and Archaeology Group

В спокойната провинция на Нортън Дисни, Англия, любители археолози са изровили пъзел от римската епоха. Римски додекаедър – артефакт, обвит в мистерия, е открит по време на двуседмични археологически разкопки. Това е един от над 130-те подобни артефакта, открити преди в Европа, и един от 33-те, открити в Римска Британия. Макар те изглеждат почти еднакви, въпреки че всеки е уникален по свой начин. Въпреки годините на изследвания тяхното предназначение остава объркващо за учените.

Въпреки че точната цел на тези римски конструкции е неуловима, те все пак са значими. Находката е направена от Norton Disney History and Archaeology Group – екип от ентусиазирани доброволци, които са използвали метални детектори, за да търсят заровени римски монети. Ричард Паркър от групата описва додекаедъра като своята „находка на живота“. Забележително добре запазен, този 12-странен метален обект е оцелял 1700 години под земята.

ОЩЕ: Мистериозен римски додекаедър, открит в Белгия, може да е бил използван за магически ритуали

Додекаедърът, наподобяващ грейпфрут по размер и изработен от медна сплав, се откроява със своите 12 плоски петоъгълни страни, всяка от които включва кръгли изрези и шипове в ъглите. За разлика от повечето други додекаедри, които са фрагментирани, този конкретен артефакт е отлично запазен. Друга уникална характеристика е, че той е малко по-голям от другите открити додекаедри, въпреки че всички се побират в човешка длан.

Някои предполагат, че додекаедрите са били използвани като религиозни предмети, вероятно свързани с астрологията или дори като талисмани за прогонване на зли духове. Според други те са имали по-утилитарна роля: може да са били инструменти за плетене, тъкане или измерване на разстояния. Разнообразието от размери на дупките също дава предмет за спорове относно използването им като календар при определяне на оптималните дати за сеитба за селскостопански цели.

И все пак нито една от тези теории не е категорично доказана. Тези артефакти, някои датиращи от първи век от н.е., нямат исторически препратки във визуална или текстова форма, откъдето идва и енигмата. Идеята, че додекаедрите са били използвани за измерване на разстояние, изглежда най-малко вероятна, тъй като всяко устройство, намерено досега, не е стандартизирано. Но това не означава, че е направено просто за шоу.

„Огромно количество време, енергия и умения са били необходими за създаването на нашия додекаедър, така че той не е бил използван за светски цели, особено когато има алтернативни материали, които биха постигнали същата цел. Най-вероятната употреба според нас е за ритуални и религиозни цели“, пише групата в публикация в блог.

„Римското общество е било пълно със суеверия. Потенциална връзка с местната религиозна практика е нашата текуща работна теория. Все пак е необходимо допълнително разследване.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно