Бактерии изработват неизвестни антибиотици

3347
Бактерии изработват неизвестни антибиотици
Снимка: Gettyimages

Учени от Института по биология на Иркутския университет съвместно с техни немски колеги са открили нов щам бактерии, който е способен да изработва неизвестни антибиотици. Резултатите от изследването са публикувани в изданието PLOS One.

От 2014 година иркутските учени търсят нови щамове актинобактерии (тип грамположителни бактерии) в специфичните екосистеми на сибирските пещери. Тези екосистеми са закрити и не изпитват активното влияние на външната среда. Споменатите щамове били открити в пещера на 130 километра от Красноярск.

Бактерии преработват урината в електричество

Екип учени от университета Бат, Лондонския университет Куин Мери и лабораторията за робототехника в Бристол са разработили микробни гор...

"От водата на пещерното езеро и субстанция, наречена "лунно мляко" ние изолирахме 10 нови щама. След тестове избрахме един, на който проведохме по-дълбоки изследвания. Както се оказа, този щам може да произвежда повече от 120 съединения, 100 от които все още са неизвестни на науката – казва Денис Аксенов-Грибанов, старши научен сътрудник от Института по биология.

По данни на научните изследвания откритите бактерии могат да отделят вещества, които се справят с ешерихия коли и гъбичките, причинители на млечницата (соор, кандидоза).

Учените смятат, че с висока вероятност другите съединения на изследвания щам може да са активни срещу възбудителите на различни заболявания.

Сега иркутските и немските учени провеждат идентифициране на всички съединения. Предстои им да изяснят каква активност притежават те.

Откриха бактерии, които разлагат пластмасата

Химици от Япония са открили нов вид бактерии (Ideonella sakaiensis 201-F6), които са способни да разлагат пластмасата (или поне полиети...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com