Безобидни храни може да са смъртно опасни за кучетата

14167
Безобидни храни може да са смъртно опасни за кучетата
Снимка: Кучетата и жените

Учени са установили, че някои храни, които изглеждат напълно безобидни и естествени за кучетата, могат да доведат до заразяване с микроорганизми, причиняващи частична или дори пълна парализа, се казва в статия, публикувана в Journal of Veterinary Internal Medicine.

Острият полирадикулоневрит е рядко, но много опасно заболяване, при което първоначално се парализират задните крака, а след това предните, муцуната, шията и главата. Ако се стигне до гръдния кош – то кучето може да почине от задушаване, пише Матиас льо Шевоар от университета в Мелбърн, Австралия.

Кучетата не обичат да ги прегръщат

Кучетата не обичат да ги прегръщат, става ясно от изследване, публикувано в сп. Psychology Today. Според автора на изследването проф. ...

Ветеринарите знаят, че много от храните, които са напълно безопасни за хората, при кучетата имат крайно нежелани последици. Такъв например е случаят с шоколада, който е смъртно опасен за кучета и котки, чийто организъм не може да го разгражда. Това се знае от ветеринарите и от повечето собственици на кучета. Друг проблем обаче често не може да бъде лесно диагностициран.

Става дума за паралич, който се проявява внезапно при кучетата и продължава от няколко дни до половин година и минава от само себе си в по-леките случаи. Учените знаели само, че става дума за болест с автоимунен характер, подобна на синдрома на Гилен – Баре, който поразява хората. При по-задълбочено проучване на заболяването лекарите са стигнали до извода, че този синдром се развива след скорошно заразяване с микроби от вида Campylobacter jejuni при хранене с полусурово или недосготвено птиче месо.

Това навело ветеринарите на мисълта, че и при кучетата може да става дума за подобно заболяване, причинено от хранене със сурово месо. След проведени наблюдения и изследвания се установило, че действително птичето месо, и особено пилешките шийки в храната повишават вероятността кучето да получи парализа. Механизмът на развитие на болестта все още не е проучен изцяло, но учените предупреждават стопаните на кучета да ги хранят с обикновена суха храна, а не с пилешки шийки или сурово месо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com