Българска или черкезка робиня е майката на Леонардо да Винчи?

41214
Българска или черкезка робиня е майката на Леонардо да Винчи?
Снимка: iStock

Майката на Леонардо да Винчи е била отвлечена и поробена като момиче в Кавказ и отведена в Италия, сочи нов анализ на документи на близо 600 години, открити в Държавния архив на Флоренция.

Документите, открити от италиански историк, показват, че майката на Да Винчи – Катерина – е била отвлечена и откъсната от дома си от Черно море в Черкезия, преди да бъде изпратена във Венеция, пише Live Science.

Ако са точни, това би означавало, че Леонардо да Винчи, смятан за един от най-великите художници и учени на италианския Ренесанс, е бил само наполовина италианец. Карло Вече, откривателят на документите и професор по италианска литература в университета L'Orientale в Неапол, използва откритието като тема на исторически роман. Книгата със заглавието „Il Sorriso di Caterina“ („Усмивката на Катерина, майката на Леонардо“) съдържа подробности от неговите изследвания. Изводите обаче все още не са публикувани в рецензирано списание.

Леонардо да Винчи разкривал тайните на гравитацията още през XV век

„Майката на Леонардо е била черкезка робиня – казва Вече на пресконференция на 14 март. – Взета е от дома ѝ в планините на Кавказ, продадена и препродадена няколко пъти в Константинопол, след това – във Венеция, преди най-накрая да пристигне във Флоренция, където се запознава с младия нотариус Пиеро да Винчи“, който е бащата на Леонардо.

Изследването на семейната история на Да Винчи е трудно, тъй като досега само произходът на баща му можело да бъде проследен. Други предполагат, че майката на Леонардо е била сираче, което е живяло в изоставена селска къща, когато е срещнала Пиеро да Винчи. Има дори сведения, че Катерина е била робиня от Близкия изток, но фактите в подкрепа на това становище са недостатъчни.

Според изследователя Иван Тренев обаче майката на Леонардо да Винчи е българка. Тренев (автор на книгата „Раковски – 200 години безсмъртие. Един световен мъж“ и сценарист на документалния филм „Ботйов отвъд понятното“) казва преди няколко години в „Операция История“, че е бил допуснат до архива на Лувъра, където е държал перото на Леонардо, с което той е писал в България, когато е идвал по нашите земи през 1495 година да търси своите корени. Иван Тренев видял документа, чието копие се съхранявало и в Уестминстърското абатство. Там се намирал и оригиналът на папируса с родословното дърво на гениалния художник, както и първата Библия, която е българска.

Не само Мона Лиза: Прочутите (и спорни) картини на Леонардо да Винчи

Тоест майката на Леонардо – Катерина, е била богомилка и е била продадена, а впоследствие изоставена от бащата на Леонардо и станала работничка на полето. Леонардо обаче поддържал тесни връзки с майка си, въпреки че не е раснал постоянно с нея, и затова неслучайно много пъти говорел за Никодимовото евангелие, а идеята за „Тайната вечеря“ е заимствана от едноименния стенопис от XIV век в Ивановските скални църкви, Русенско, където всеки може да отиде и да види оригинала (фреската е част от Световното наследство на ЮНЕСКО). В България се съхранявал още един архив, в който пише, че Леонардо е идвал в България и е бил много впечатлен. Тренев обаче отказва да спомене манастира, който е посещавал Да Винчи, преди тази история да бъде извадена и заснета.

Засега единственият твърдо известен факт за произхода на известния ерудит е, че родителите му не са имали брак, той е роден извънбрачно в тосканския град Анкиано и е син на нотариуса Пиеро да Винчи и жена на име Катерина.

Вече твърди, че е открил неизвестните досега документи, докато извършвал проучване в Държавния архив на Флоренция. Сред тях е латински сертификат, подписан от Пиеро и датиран от 2 ноември 1452 г., който освобождава Катерина от робство. Година по-рано, през 1451 г., Катерина се среща с Пиеро, след като е купена от флорентински рицар.

„Нотариусът, освободил Катерина, е същият човек, който я е обичал, когато тя все още е била робиня и от когото е родила това дете“, казва Вече. Според него документът, подписан от Пиеро, е емоционален, с малки грешки, които издават неговата нервност – да забремениш робиня на друг човек, е било престъпление, пояснява Вече.

Последният шифър на Да Винчи

„Реконструкцията на Вече е изключително убедителна – констатира Паоло Галуци, историк и почетен президент на музея „Галилео“ във Флоренция. – Със сигурност това е най-убедителната реконструкция досега. Тя се основава на нови оригинални документи и има много смисъл.“

Не всички историци обаче са убедени в теорията. Мартин Кемп, почетен професор по история на изкуството в Оксфордския университет в Англия (който смята, че майката на Леонардо да Винчи е била селско сираче), казва, че Катерина е общо име за робини, насилствено обърнати в християнството, така че документите може да не се отнасят за нея.

„Карло Вече е добър учен. Изненадващо е, че той е публикувал документите си в контекста на „белетризиран“ отчет – казва Кемп в имейл до Live Science. – Все още предпочитам една „селска майка“ – Катерина ди Мео Липи (вижте книгата, която написах с Джузепе Паланти)“.

ОЩЕ: Звезди, реки и хора: Какво е оставил Леонардо да Винчи в Лестърския кодекс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com