Звезди, реки и хора: Какво е оставил Леонардо да Винчи в Лестърския кодекс

18760
Звезди, реки и хора: Какво е оставил Леонардо да Винчи в Лестърския кодекс
Снимка: Leonardo da Vinci / Public Domain

Лестърският кодекс (Codex Leicester) е известна книга, която включва научни трудове, скици, диаграми и бележки на известния ренесансов мислител Леонардо да Винчи. Редкият ръкопис е пълен с прозрения и идеи за естествения свят, вариращи от движението на планетите до свойствата на водата и светлината на Луната, пише Ancient Origins.

Безценна част от историята на изкуството

Написан през 1500 г., когато Леонардо живее във Флоренция и работи по своите художествени и научни проекти, Лестърският кодекс е пример за гения на ренесансовия майстор. Този интригуващ ръкопис е написан с характерното за Леонардо „огледално писане“, което означава, че е написан от дясно наляво. Вероятно това е техника, която той е използвал, за да запази идеите и бележките си в тайна, добавяйки допълнителен елемент на мистерия към този завладяващ документ.

За тези, които са запознати с Лестърския кодекс, тази книга не е просто научен шедьовър – тя е и важна част от историята на изкуството. 

Тайните на кодекса

Готови ли сте да откриете тайните на един от най-великите творци в историята? Лестърският кодекс е колекция от научни бележки и скици на Леонардо да Винчи по широк кръг от теми от естествения свят. Ръкописът е разделен на няколко различни раздела, всеки от които обхваща различна научна тема: Леонардо да Винчи разкривал тайните на гравитацията още през XV век.

В първия раздел Да Винчи прави някои проницателни наблюдения върху свойствата на водата. Те оживяват с ярки скици на водовъртежи, язовири и воден поток в реки и канали. След това той се гмурка в Космоса и разсъждава върху астрономията и космологията с рисунки на лунни кратери, планетарни орбити и бележки за природата на светлината и сянката на Луната.

Скици на турбулентност на Да Винчи Yelkrokoyade / CC BY-SA 2.0

Лестърският кодекс предоставя също ценна информация за геологията и науката за земята с няколко бележки за образуването на вкаменелости, свойствата на кристалите и природата на земетресенията. По-дълбоко в книгата историците са открили колекция от бележки и скици, свързани с принципите на оптиката и поведението на светлината. Има и няколко рисунки на отражението и пречупването на светлината, както и бележки за свойствата на лещите и поведението на сенките.

Но това не е всичко – дълбокият интерес на Леонардо към човешката анатомия също е илюстриран в Лестърския кодекс. Ръкописът включва скици и бележки за структурата и функцията на човешкото тяло. Примери за тях включват рисунки на човешки скелет и мускули и бележки за кръвоносната система и функцията на окото.

Съкровищница от брилянтни идеи

Но защо Леонардо да Винчи е отделил време, за да създаде толкова обширен документ? Историците смятат, че Да Винчи е написал Лестърския кодекс като средство за документиране и изследване на своите идеи и наблюдения за естествения свят. Този забележителен ръкопис вероятно е продукт на ненаситно любопитство и страст за разбиране на Вселената в цялата ѝ сложност и удивителност.

Интересът на Да Винчи към природата и елемента вода, изразен в неговата рисунка „Потоп“ Public Domain

През целия си живот Леонардо дълбоко се е интересувал от широк спектър от научни области, включително астрономия, геология, ботаника и анатомия. Той използвал изкуството, за да предаде мислите си за околния свят, създавайки красиви и подробни илюстрации, въплъщаващи научните му теории в живота. Книгата е не само научен шедьовър, но и ценна част от историята на изкуството.

Физици решиха парадокс на Леонардо да Винчи

Да Винчи е бил от многото научни мислители и изследователи в историята, които са се стремили да разберат света на природата чрез наблюдения и експерименти. Лестърският кодекс предлага уникален и важен принос към научното познание за разлика от всички други от същия период от време. Като документира собствените си наблюдения и идеи, Леонардо допринася в търсенето на знания за нашата Вселена. В този процес той също вдъхновил много други да продължат да изследват мистериите на Вселената. Наблюденията и теориите на Да Винчи продължават да се изучават и оценяват от учени днес, тъй като предоставят поглед към съзнанието на един от най-големите научни гении в историята.

От Леонардо да Винчи до Бил Гейтс

Днес ръкописът е собственост на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, един от най-богатите хора в света. Той придобива прочутия ръкопис през 1994 г. на цена от 30,8 милиона долара.

Не само Мона Лиза: Прочутите (и спорни) картини на Леонардо да Винчи

Тази покупка само увеличава популярността на документа и предизвиква още по-голям интерес от обществеността и учените по света. Като цяло Лестърският кодекс е вечно свидетелство за изключителния принос на Леонардо да Винчи към човешкото познание и творчество и значението му без съмнение ще бъде оценено от бъдещите поколения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com