X
 
 

Българската антарктическа експедиция завърши успешно

827 0
photo of Българската антарктическа експедиция завърши успешно
Снимка: Getty Images/Guliver
Успешно приключи XXVI Национална антарктическа експедиция. На 4 април с полет от Рим се завръщат командирът на Антарктическата ни база „Св. Кл. Охридски“ инж. Йордан Йорданов, лекарят Мартин Любомиров, геолозите д-р Камен Бонев, д-р Дочо Дочев, д-р Стефан Велев и логистиците инж. Мирослав Цвятков, Станимир Модев и Николай Николов, съобщиха от Българския антарктически институт.

В рамките на експедицията бе реализирана разнообразна научна програма: Проучване на полезните изкопаеми и вкаменените организмови останки в района на п-ов Хърд; Проучване на нематодите в почвената покривка; Създаване на информационна база данни за изследване на сеизмичността и структурата на о-в Ливингстън. С помощта на прецизна апаратура, монтирана върху дрон бе съставен фотогравиметричен модел на ледниците, за следене на тяхното движение и определянето на степента на затопляне на климата в Западна Антарктида.

Първата изцяло дамска експедиция потегли към Антарктида

Най-голямата изцяло женскa експедиция до Антарктида, включващa екип от 76 учени, се готви да отплава от Аржентина в петък. Изследовател...

В залива пред базата бе монтирана мареографска станция с висока чувствителност – първата извън територията на България, с която ще бъде следено морското ниво, приливно-отливните колебания и ще предава данни в глобалната океанографска мрежа.

По съвсем нова образователна методика, разработена съвместно с учени от Университета в гр. Бейжа (Португалия), бяха сглобени 8 робота, които чрез сензори събраха данни за локалните климатични параметри. Това ще позволят виртуално изследване на Антарктида направо от класната стая.

Съвместно с българските изследователи, в базата ни работиха и трима учени от Португалия, двама от Испания, двама от Турция, един от Аржентина и един от Монголия.

Тайнственият остров Матуа чака изследователи

Президентът на Руското географско общество Сергей Шойгу е обявил подготовката на нова експедиция за изучаване на остров Матуа. "Сега с...

В момента тече подготовката за обновяване на инфраструктурата на полярната ни база и подбор на научни проекти за реализирането на Националната програма за полярни изследвания, които ще се изпълняват през предстоящата XXVII Българска антарктическа експедиция.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Калин Терзийски: Венета Райкова номер ед...

Писателят Калин Терзийски изригна публично срещу Венета Райкова и масовата продажба на нейни книги в масовите книжарници. С дълга публи...

missing image
Борисов прати всички споменати в разслед...

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят държавните служителите и експертите, които са споменати в журналистическо ...