X
 
 

Български учебници се разминават по въпроса коя е най-дългата река в света

4611 6
photo of Български учебници се разминават по въпроса коя е най-дългата река в света
Снимка: Getty Images/Guliver
Български учебници в спор коя е най-дългата река в света. В някои помагала по география за 5-ти и 6-ти клас е записано, че това е река Нил. Според авторите на други учебници пък е Амазонка.

От издателство "Просвета" посочват, че Нил е най-дългата река на Земята с нейните 6 671 км. За Амазонка е записано, че е "втората по дължина река в света" с 6 520 километра.

Стоян Михов, WWF: Дали ще има живи реки, зависи от нас

Промените в климата отдавна са световна тема, която е сред най-важните. Тази тема има много аспекти, но един от най-важните е водата - ...

Не на същото мнение обаче са авторите от издателство "Педагог 6". В техния учебник по география е записано, че в Южна Америка се намира най-дългата река и тя е Амазонка - 7 025 км. А Нил е оставена на второ място в света, но поне няма спор между двете издателства за това колко километра е дълга тя, съобщава Нова телевизия.

От издателствата заявиха, че фактите могат да се разминат в зависимост от това на кой изследовател са цитираните проучвания. Различните учени приемали за начало на конкретната река различни притоци.

„Въпросът е открит, отговор няма. В продължителен период от време се откриват нови и нови факти. Според едни мнения - на перуанското географско дружество се смята, че река Амазонка е най-дългата. Да не ми се обидят учените от Африка - те може да доказват по някакъв начин, че е Нил”, коментира доц. д-р Мариян Върбанов.

Засега информацията в учебниците няма да бъде променяна, отговориха от образователното ведомство.„Това не е въпрос, който е в учебните програми, няма да бъде и в изпитните програми. Не можем да пренебрегнем становищата на значими изследователи, нямаме еднозначен отговор и от страна на българските учени”, обясни просветния министър Красимир Вълчев.

Географията - неподозиран хоризонт за реализация в иновативни професии

Уеб презентации, пряк контакт, изживяване и експерименти – на това се дължи успехът на уникалния образователен проект "Географ БГ...

Според учителите обаче в уроците на учениците трябва да фигурират еднакви факти - независимо от различните автори на учебници. „За учителите това е основният източник на информация. Дори да има нещо ново, трябваше да се съберат авторите на издателствата да се коригират. Ако има такива изменения, то трябва да се уеднаквят. Ако трябва ще се препечата, ако трябва ще се сложи подлистник към учебниците или притурка”, коментира учителката по география Нели Цацева.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Р. Нил извира от езерото Виктория фиксирано и нейната дължина е ясно фиксирана. Р.Амазонка извира от Андите и системата от потоци винаги е създавала проблеми при точното фиксиране на км. Верният отговор е 7025 км. Да Р.Амазонка е най дългата река в Света , а по водосбор при вливането в Океана е приблизително 35 Нила и абсолютен фаворит. 220 00О куб/3 на с.,2. Яндзъ 30000 куб/3 на с .
 • Географски 1.1 Географски преди 5 месеца Профил на трол?
  Тъпотия с евро атлантико запах
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Е , честно аз съм Македонецъ/ Октомври/ и мен да обвиниш в евро*Атлантизъм не е честно , но е така за Р.Амазонка . И това най ме притеснява , че Геополитиката толкова е заострила мозъците на хората и едно от проявленията е твоят случей. А , зашо да не е. Аз поне смятам , че съм видял достатъчно доказателства , че е р.Амазонка / БОГИНЯТА НА РЕКИТЕ/
  : 0 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Има някаква скрита логика в нещата. Ето сега в Северното полуПодобно на кълбо е разпложена ОГРОМНАТА СУША АФРО/ЕВРАЗИЯ. . Другата по голяма суша са АМЕРИКА/ в случея само Северна и редица с различна големина суши и наричани острови. Съотн. е 70 Вода 30 Суша ., но пък Полярната шапка е част от Световният Океан. В Южното ПОЛУподобно на кълбо съотн.е 90 Вода и 10 Суша , като само Ю. Америка и Австрал виж още ›› ия са по големи Суши. Но пък Полярната шапка е Суша.
  : 0 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Следвайки този принцип Най дългата река е на по малката Глобална суша А , освен това р.Амазонка е НАЙ водосборната река и при това със смазваши пропорции. Ами втората такава е р. Яндзъ с около 30000 куб./3 в сек на изход в С.океан. Близо 7 пъти по малко. А този водосбор на р. Яндзъ пак е огромен. Нил и Дунав са с по 6000 куб/3 в сек р. Искър 60 или 70 куб./3 в сек.
  : 0 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Макар и чисто технически Суецкият и Панамският канал да разделят НАЙ ГОЛЕМИТЕ СУШИ , то в реалност това разделение в планетарен мащаб е изключително минимално. Тази картина в Космологичен период е само временна. Планетата е сложен организъм който практически се самоизяжда и обновява. Така , че сле 200 млн год ще има съвсем различна география
  : 0 !