Часовникът на Страшния съд остава три минути преди полунощ

5576
Часовникът на Страшния съд остава три минути преди полунощ

Стрелките на часовника на Страшния съд, който отразява опасността от ядрена война и заплахи, свързани с климата, остават на предишното място след анализа на новите рискове. Това беше обявено на пресконференция на авторите на проекта, съобщава Time.

В момента, както и преди, часовникът показва три минути преди полунощ. На 22 януари 2015 г. стрелките на часовника на Страшния съд бяха преместени с две минути напред.

Добавят 1 допълнителна секунда в часовника

Светът се подготвя да добави една допълнителна секунда в часовника. Това ще стане на 30 юни, когато циферблатът на атомния часовник в П...

В доклада, публикуван в Bulletin of the Atomic Scientists година след последното местене на стрелките, като позитивни фактори са отбелязани постигането на споразумение с Иран по повод ядрената програма, и климатичното споразумение в Париж.

В същото време беше посочено, че напрежението в отношенията между Русия и САЩ е нараснало „до ниво, напомнящо най-лошите периоди от Студената война“.

„Конфликтът в Украйна и Сирия продължава, съпровождан от опасно самохвалство и балансиране на границата на войната с Турция – член на НАТО, която свали руски военен самолет, участващ в операцията в Сирия“, се отбелязва в съобщението. Освен това е отбелязано, че Северноатлантическият алианс и Русия предислоцират войски и провеждат мащабни учения.

Авторите напомнят също заявлението на директора на държавната информационна агенция „Русия днес“ Дмитрий Кисельов, който в ефира на програмата „Новините на седмицата“ заявил, че руските ядрени сили са способни да превърнат САЩ в „радиоактивна пепел“.

„Вашингтон и Москва продължават да се придържат към повечето съществуващи споразумения по контрол над ядрените въоръжения, но Съединените щати, Русия и другите страни на ядреното оръжие участват в програми по модернизация на своите ядрени арсенали“, се отбелязва в доклада.

Първите дни след смяната на часовника са най-опасни

Понеделниците по принцип са неприятни, но точно този понеделник, след смяната на часовото време, ще е още по-неприятен. Това заяви кард...

Авторите са констатирали неблагоприятните перспективи на контрола над ядреното въоръжение извън пределите на САЩ и Русия. „Китай, Пакистан, Индия и Северна Корея увеличават своите ядрени арсенали, макар и с различни темпове“, се отбелязва в съобщението.

Като още един тревожен фактор е назован конфликтът поради свободния преход в Южнокитайско море и претенциите на Китай за редица острови в този регион.

Отделно се споменава заявлението на КНДР за провеждането на изпитание на водородна бомба. „Засега експертите оценяват, че вероятно това не е било двустепенно термоядрено оръжие, но няма съмнения, че Северна Корея ще продължава да развива своя ядрен арсенал в отсъствието на ограничения“, отбелязват авторите.

През 1947 година стрелките бяха поставени в положение седем минути до полунощ. През 1952-ра, когато СССР и САЩ изпитаха термоядрени бомби, стрелките се придвижиха до максимално опасно положение: 23:58.

След външнополитическите кризи от 60-те години подписването на договора ОСВ-1 и ограничението на ПРО през 1972 г. отложиха Страшния съд с 10 минути. Надпреварата във въоръжението в средата на 80-те години и проектът на американския президент Роналд Рейгън „Стратегическа отбранителна инициатива“ отново повишиха нивото на опасност –23:57, както през 2015 и сега.

Часовник показва кога ще умрем

В океана от технологични небивалици има някои, които се отличават. Като часовник, който отброява времето до края на живота ни. Моделът ...

Най-далечното от полунощ положение на стрелките (без 17 минути) е било установено през 1991 година, когато между СССР и САЩ беше подписан договор за съкращаване на стратегическото оръжие. Като се започне от 2000 г., стрелките са се придвижвали напред главно поради декларирана опасност от климатични изменения, но през 2010-2014 г. те са останали в стабилно положение (23:55) във връзка със съвкупното влияние на позитивни и отрицателни фактори.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно