Часовникът на Страшния съд вече е на само 2,5 минути от полунощ

7235
Часовникът на Страшния съд вече е на само 2,5 минути от полунощ
Снимка: Thinkstock/Guliver

Човечеството се приближи към края на света според една група от учени. Базираният в Чикаго Бюлетин на атомните учени премести "Часовника на Страшния съд" на 2,5 минути преди полунощ, съобщава CNN.

Това става за първи път след 1953 година, когато САЩ и тогавашният Съветски съюз изпробваха водородни бомби, когато човечеството се е намирало толкова близо до световно бедствие. Групата цитира "тревожните коментари" на президента на САЩ Доналд Тръмп за използването на ядрени оръжия и възгледите му за климатичните промени наред с други фактори, включително киберпрестъпления и възхода на национализма като допринесли за мрачната прогнозата.

Тръмп подготвя указ за отмяна на санкциите срещу Русия?

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е подготвила необходимите документи за отмяна на санкциите срещу Русия. Това е напис...

"Решението на Съвета да придвижи часовника с по-малко от минута отразява една проста реалност: Когато това съобщение беше огласено, беше само въпрос на дни Доналд Тръмп да стане президент на САЩ", заяви организацията в изявление. Часовникът стоеше на три минути до полунощ през последните две години, коментира БГНЕС.

Екип от нобелови лауреати в БАУ извършва проучване и анализ, за да определи къде се намира "Часовникът на Страшния съд" от 1945 година. Независимата неправителствена организация използва данни за оценка на глобалните заплахи, свързани с преговорите по договори, геополитическото напрежение и развитието в света на технологиите.

През 1963 година учените преместиха часовника назад на 12 минути, след като беше на 7, след като лидерите на САЩ и СССР подписаха Договора за частична забрана на ядрените опити, който сложи край на всички атмосферни ядрени опити.

Стрелката се върна на седем минути от полунощ през 1968 г. когато Франция и Китай се присъединиха към надпреварата в ядреното въоръжаване, а САЩ станаха по-ангажирани с войната във Виетнам.

Носталгията сред руснаците към СССР расте

Усилията на Кремъл за реабилитиране на съветското минало дават резултат. Това сочи ново социологическо изследване, според което 56% от ...

Все пак натискът намаля и часовникът тръгна назад с подписването през 1970 година на Договора за неразпространение на ядрено оръжие. През следващите години той се люшкаше напред-назад - през 1984 година стигна до алармиращите три минути преди полунощ, когато съветско-американските отношения достигнаха ново дъно - преди да се отдръпне назад до 17 минути преди полунощ през 1991 година, след края на Студената война. Оттогава стрелките се придвижват все по-близо до полунощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно