Черна челюст, намерена на плажа, поставила в задънена улица австралийската полиция

5296
Черна челюст, намерена на плажа, поставила в задънена улица австралийската полиция
Снимка: iStock

Австралийската полиция се е сблъскала с нова криминална мистерия - разхождайки кучетата си по плажа, две жени са открили почерняла челюст с бели зъби. Полицията е установила, че това е челюст на 15-годишно момче, починало преди повече от 10 години, но не могла да я свърже нито със съобщения за изчезнали хора в страната, нито с други находки на човешки останки.

Не е известно и защо челюстта е почерняла - близо до плажа полицаите не открили наноси, които биха могли да я оцветят. На момчето са му извадени два зъба и ако се съди по състоянието на останалите, рядко е посещавало зъболекар - вероятно е било представител на по-ниските социално-икономически слоеве. Това помага да се стесни малко търсенето, но случаят все още е далеч от разрешаване.

Докато разхождали кучетата си на плажа Умина в Австралия в Нов Южен Уелс през 2020 г., 20-годишната Тоя Евънс и майка ѝ се натъкнали на почерняла човешка долна челюст с осем бели зъба, стърчащи от пясъка. Те незабавно съобщили за това откритие на полицията, създавайки нова мистерия за австралийската криминалистика, която все още не е разкрита. По-подробно за нея полицаите от Нов Южен Уелс разказват в собствен подкаст.

Жените сложили челюстта в кучешката чанта, за да не я повредят. В участъка главният полицай Родни Д'Брас не разбрал веднага какво точно са му донесли.

„Рядко намираме човешки останки или кости на плажа - казва той. - Обикновено, когато става дума за такива находки, това са остатъци от барбекю или нещо подобно. Първата ми реакция беше, добре, това е някаква играчка, или да речем медицински модел, или нещо изкуствено.“

Но челюстта се оказала истинска.

Полицията предположила, че челюстта може да е принадлежала на 20-годишния каякар Райън Сейти, който се удавил недалеч през юни 2010 г., като липсвала челюст сред останките му. Но ДНК анализът опровергал това. Следователите също сравнили резултатите от анализа с ДНК на потомците на някои жертви на корабокрушения през 1898 и 1948 г., но също не открили съвпадения. Както установили съдебномедицинските експерти, челюстта е принадлежала на тийнейджър, умрял на възраст не повече от 15 години. Смъртта е настъпила преди около 10 години.

Челюстта е била във вода за много кратко време, дотогава очевидно е била в земята. Костта обаче не била свързана с нито една от човешките останки, открити в цялата страна. Също така не било възможно да се сравни със съобщенията за изчезнали хора. Тя е била изхвърлена на плажа след буря. Предполагайки, че на плажа може да има и други останки, полицията го претърсила щателно, но не намерила нищо.

Цветът на челюстта също смутил следователите

„Те имаха две предположения - казва съдебният антрополог Пени Маккардъл. - Първо, че челюстта е много стара. Второ, че е била горена. И двата пъти грешаха.“ Чернотата на челюстта не показва възрастта на костта, обяснява Маккардъл. Тя е можела да придобие цвета на почвата или пясъка, в който се е намирала.

"Обикновено, когато намерим кост, тя или е бяла – била е изложена на слънце, или е кафява и земна - казва Маккардъл. - Изкопавала съм древни останки на възраст до 800 години, които бяха в много добро състояние, и съм виждала много по-нови, само на няколко години, но много по-зле запазени.“

В близост до плажа полицията не открила наноси, които да оцветят костта. През първата половина на 2020 г. в региона са бушували урагани и следователите предположили, че челюстта, която дотогава е лежала някъде в земята, е паднала в океана през един от петте дъждовни канали.

Стоматологът и съдебномедицински одонтолог Фил Кендъл внимателно прегледал останалите зъби. От 14-те, които е трябвало да бъдат в челюстта, са останали осем, включително два непоникнали мъдреци. Шест зъба са паднали след смъртта, а два са били отстранени хирургично още приживе, е установил Кендъл. Липсата на тези зъби може да помогне при идентифицирането на починалия тийнейджър, смята експертът.

Най-вероятно тийнейджърът е бил от по-ниските социално-икономически слоеве и не е имал достъп до качествена стоматологична помощ. Нямало други следи от медицински интервенции по челюстта. Зъбите са извадени 3-4 години преди смъртта – за което говори разместването на останалите зъби. Най-вероятно това се е случило в държавна болница и вероятно операцията е извършена под обща анестезия. Полицията тепърва ще проверява всички медицински досиета за подходящ период от време и се надява да открие съвпадения.

Освен това теглото и структурата на челюстта показват, че починалият е бил местен жител.

Анализ на случаи, в които се съобщава за откриване на човешки останки без челюст, не е установил подходящи случаи. Полицията планира да изучи всички подобни съобщения - възможно е такава подробност да не е била посочена.

По-нататъшният ДНК анализ може също да позволи да се определи вероятният цвят на косата и очите, както и етническата принадлежност на тийнейджъра. Резултатите ще позволят и да се проведе сравнителен анализ с генетичен материал на хора, налични в полицейските бази данни. Подобни данни за изчезнали хора обаче са рядкост. Д'Брас се надява, че разпространението на информацията за находката ще помогне да се намери някой, който може да съобщи нещо важно.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com