Червило от бронзовата епоха е открито в Иран

4392
Червило от бронзовата епоха е открито в Иран
Снимка: Nasir Eskandari et al. / Scientific Reports, 2024

Екип учени са изследвали декориран флакон, намерен в Югоизточен Иран. След като анализирали останките от съдържанието, изследователите стигнали до извода, че през бронзовата епоха в него са съхранявали червен оцветител за устни. Както се съобщава в статия, публикувана в списание Scientific Reports, находката датира от първата половина на II хилядолетие пр.н.е.

ОЩЕ: Праисторическа бижутерия разделяла Граветската култура

От древни времена хората са произвеждали и използвали различни видове козметика. Но в много случаи, дори когато в ръцете на учените учените попаднат артефакти, в които потенциално може да е съхранявана козметика, състоянието на съдържанието не позволява да се каже нещо за състава. В последно време ситуацията се е променила основно благодарение на микроскопските и химичните анализи. Например в древния римски унгвентариум испански учени открили останки от древен парфюм, направен от етерично масло от пачули.

Този път изследователи от Иран и Италия начело с Масимо Видале от университета в Падуа, се заинтересували от артефакт от културата Джирофт, съществувала през бронзовата епоха. Той представлява малък декориран флакон, изработен от хлорит, който е открит в провинция Керман (Югоизточен Иран), където много антики от културата Джирофт са били взети от местни жители, които плячкосват археологически обекти.

Изследователите предположили, че бутилката е била използвана за съхранение на козметика. За да потвърдят или опровергаят това, те провели микроскопски и химически анализи на останките от съдържанието, запазено в този контейнер. Благодарение на извършената работа учените установили, че в артефакта има тъмночервена боя, направена от хематит, мангалит, браунит и някои други натрошени минерали, както и растителни восъци и вероятно други органични вещества.

Освен това изследователите забелязали растителни влакна, които потенциално биха могли да бъдат останки от ароматни компоненти, но няма доказателства в подкрепа на това. Радиовъглеродният анализ показал, че находката датира от 1936 – 1687 г. пр.н.е.

Според учените съдържанието на флакона са останки от оцветител за устни. Размерът и формата на артефакта предполагат, че той може да е държан в една ръка заедно с медно или бронзово огледало, докато другата ръка може да е нанасяла боята с помощта на четка или апликатор. Подобен сюжет е изобразен на известния Торински еротичен папирус от XII век пр.н.е.

ОЩЕ: Работилница на древна цивилизация на 5000 години е открита в Китай

Наскоро китайски учени също съобщиха за останките от древна козметика. Те открили два козметични продукта на около две хиляди години, докато изследвали гроба на обикновен човек. Единият от тях бил паста с телесен цвят, а другият – оловно белило.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно