Човечеството страда от криза на доверието

4218
Човечеството страда от криза на доверието
Снимка: Getty Images/Guliver

Способността на хората за съвместна дейност е ключова за оцеляването на човечеството. Вие нямаше да четете този текст, ако други не са се грижили за вас, когато сте били малко и безпомощно бебе. За да разберете самите думи вие е трябвало да научите много от различни хора. Това е и зависимостта от другите. Приблизително такъв е начинът, по който е възникнала необходимостта от доверието. Стъпвайки на пешеходна пътека ние се доверяваме на шофьорите, че ще внимават и ще намалят скоростта. Сядайки зад волана ние се доверяваме на пешеходците и на другите шофьори, че ще спазват правилата на движение. Примерите са многобройни и могат да засягат темата за по-близките и лични отношения. В някои случаи доверието е условно - например човек с аерофбия се съмнява дали може да се довери на екипажа на самолета, а пресичайки на зелена светлина на светофара, все пак се оглеждаме. Но в много други ситуации ние не се и замисляме до колко  това доверие е "пришито" в механизма на нашата социализация. Днес, обаче нивото на доверие пада, отбелязва антропологът Матю Лег за psychologies.ru.

Критичният минимум

Днес по-голямата част от взаимодействието се случва в Интернет, където не ни достига тази информация, която предоставя езикът на тялото и интонацията. Как да разберем дали даден отзив за продукт е оставен от реални потребители или е написан срещу заплащане? Видеото, което ни е трогнало реално ли е или фейк? Коментарите в социалните мрежи искрени ли са или това е трол? И човек ли е изобщо?

В реалния живот поводите за съмнение са още повече. Нашият съсед или колега наистина ли е толкова дружелюбен или се преструва. 

Политиците, медиите, рекламодателите и развлекателната индустрия влагат огромни средства за тестване и изучаване на това как да ни "докоснат", където трябва, за да предизвикат силни емоционални реакции. Снимка, която може да ни разплаче или разгневи се оказва нагласена. 

Защо това е толкова разрушително? Известна доза скептицизъм може да бъде напълно оправдана  и полезна в свят с такъв брой ботове и мошеници. Но прекалено силното недоверие може да нанесе сериозни щети на социалната ни структура, смята Лег.  

Когато нямаме доверие един на друг, нарастват неразбирателството и враждебността, поляризацията и ненавистта. Ние не може да се доверяваме, отхвърляме всичко, което не ни харесва, наричайки го идеологическо или преувеличено. Какво се получава? Сякаш  сами се поставяме в кутии и се доверяваме на противоположни източници на информация, позволявайки им да дават смисъл на живота ни. За да се преодолее това е важно обществото да има определено ниво на общо доверие. 

Засилване на доверието

В много аспекти днес е все по-трудно да се определи кое е реално и кое фейк. За това е така важно да изучаваме и да помним навиците за връзка един с друг, укрепвайки доверието. Такива навици са:

Съвместно прекарване на времето

Развлечение

3 неща, които любовта не може да реши

Любовта е основна част от живота ни, а няма рецепта за нея. Не съществува и точно определение, но психологът Марк Менсън е направил опи...

Разоръжаване

Общи дейности

Зрителен контакт

Активно слушане

Опит да се погледне на ситуацията с очите на другия

Харалан Александров: Ще прогоним младите, но няма да се променим

"Всеки опит да бъде цивилизована социалната сфера се натъква на свирепи удари от страна на агонизиращата патриархална култура. Не си ли...

Широк мащаб на мисленето

Разногласия, но конструктивни и полезни за нас

Да се придобият тези навици не е лесно и мнозина от нас не са обучени, но те могат да променят света ни.

В крайна сметка, за да се продължи напред в света на недоверието трябва да се намери крехкият баланс между вярата, критиката и скептицизмът. Необходимо е да се преодолеят собствените страхове и да се действа, но при това да бъдем достатъчно внимателни, за да не попаднем в лоша ситуация. 

ОЩЕ: Детската самота е новият социален проблем у нас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно