Цицерон и забравената гробница на Архимед

17573
Цицерон и забравената гробница на Архимед
Снимка: iStock

Римляните са били големи почитатели на гърците и тяхната цивилизация. Император Нерон например бил филелин (тоест „приятел на гърците“ – б.р.), който пътувал много из Гърция и дори освободил провинцията от огромни данъци.

Друг римски император – Каракала, бил обсебен от Александър Велики и се опитвал да подражава на своя идол. Тези имитации обаче не били особено успешни, а на моменти – дори комични, пише Ancient Origins.

Друг начин, по който римляните изразявали възхищението си към гърците, е чрез посещение на гробниците на известни личности. Между другото, самата тази традиция има своето предимство в гръцкия обичай за посещение на гробниците на Омирови герои.

Един известен пример за посещение на римлянин в гръцка гробница е този на републиканския оратор Цицерон. В интерес на истината Цицерон твърдял, че не само е посетил гробницата на Архимед, но всъщност я е преоткрил, след като била дълго време забравена.

Енигмата на живота на Архимед

Архимед Domenico Fetti / Public Domain

Архимед е математик, физик, инженер, изобретател и астроном и вероятно един от най-изтъкнатите научни мислители на древногръцкия свят. Анекдот за това как той открива Закона на Архимед и придружаващата го фраза „Еврика“ (което ще рече „открих го“) е една от най-известните истории за научни открития. Една известна приказка разказва за откриването на Закона на Архимед, носещ името на учения от Сиракуза.

Според легендата, докато се излежавал във ваната, Архимед осъзнал, че тяло, потопено във течност, изпитва възходяща сила, равна на масата на изместената течност. Превъзбуден от това разкритие, се казва, че той излетял на улицата без никакви дрехи, викайки емблематичното „Еврика!“, за да изрази радостта си.

Освен приноса към научното познание и неговите изобретения, включително Архимедовия винт, сложни макари и защитни бойни машини, малко се знае за живота на Архимед.

Огледалото на Архимед Giulio Parigi / Public Domain

Според наличните източници Архимед е роден около 287 г. пр.н.е. в град Сиракуза, на остров Сицилия. По това време градът е автономна гръцка колония на Магна Греция. Въпреки че е известно, че биографията на Архимед е написана от неговия приятел Хераклидес, тази работа не съществува, поради което липсват подробности за живота на този велик мислител.

Двете противоречиви версии за смъртта на Архимед

Архимед умира около 212 г. пр.н.е., жертва на Втората пуническа война. Това е война, водена между Рим и неговия съперник в Средиземно море – Картаген, към края на III век пр.н.е. Тъй като Сиракуза е съюзник на картагенците, тя е обсадена от римляните и накрая пада след две години.

Смъртта на Архимед Thomas Degeorge / Public Domain

Според разказа на Плутарх Архимед е убит от римски войник, когато отказва да се срещне с победоносния римски генерал Марцел. Причината за този отказ била неговото съсредоточаване математическа диаграма и желанието му да реши този проблем, а не да се срещне с генерала.

Плутарх споменава алтернативна версия на историята, в която Архимед е убит, докато се опитва да се предаде на римляните. Според тази версия на историята Архимед носел някои математически инструменти, които били взети за ценни предмети от римски войник, което довело до смъртта му. Новината за смъртта на Архимед обаче не е добре приета от Марцел, който признава Архимед за велик учен мислител и нарежда той да не бъде нараняван.

Ключът на Цицерон към гробницата на Архимед

Посещението на Цицерон в гробницата на Архимед може да се намери в Тускуланските беседи на римския оратор – поредица от книги, написани с цел популяризиране на стоическата философия. Според разказа Цицерон бил в Сицилия, служейки като квестор. Там той решил да посети гробницата на Архимед.

Гробницата на Архимед Salvo Cannizzaro / CC BY-SA 3.0

Сиракузите обаче не знаели за тази гробница и отричали дори да съществува. Тогава Цицерон решил да потърси гробницата и успял да я намери близо до Агригентинската порта. Цицерон идентифицирал гробницата въз основа на няколко стиха, които чул, че са изписани на паметника. Надписите гласели, че върху гробницата има каменен цилиндър и сфера, което позволило на Цицерон да открие гробницата на Архимед.

Въпреки че тази история може да изглежда като разказ за изгубената гробница, открита от римския оратор, тя има по-важен момент, тъй като се открива в Тускуланските беседи на Цицерон.

Цицерон открива гробницата на Архимед Benjamin West / Public Domain

Всъщност Цицерон споменава, че неговата история за откриването на гробницата на Архимед е отклонение от темата, за която пише. А тази тема била насърчаване на преследването на знанието пред материалните богатства. Архимед, както и други гръцки мислители като Демокрит, Питагор и Анаксагор са сравнявани с тирани, а Цицерон заявява, че животът на първите е за предпочитане пред този на вторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно