Динозаврите сменяли зъбите си на всеки два месеца

13273
Динозаврите сменяли зъбите си на всеки два месеца
Снимка: Gettyimages

Учени установиха, че хищните динозаври от рода на маджунгазаврите са сменяли начесто зъбите си. Резултатите от изследванията са публикувани в списание „PLOS ONE”, пише РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Американски палеонтолози от университета в Охайо и университета „Аделфи” в Ню Йорк са проучили изкопаеми останки от зъби на хищен динозавър от епохата Креда от рода Маджунгазавър, живял на остров Мадагаскар преди 70 млн. години.

Откриха останките на нов хищен динозавър

Международна група палеонтолози наскоро откри фосилизираните останки на нов вид гигантски хищни динозаври в Тайланд. 8-метровото същест...

Учените открили, че тези животни са обновявали всичките си зъби на всеки два месеца. Това е няколко пъти по-бързо, отколкото при останалите месоядни динозаври и приблизително толкова бързо, както при някои видове тревопасни динозаври и съвременни акули.

Това означава, че зъбите им са се изтърквали бързо, вероятно защото са ядяли кости, уточняват учените. Независими доказателства за това са съответстващите на зъбите на маджунгазаврите драскотини и вдлъбнатини по костите на животни, които явно са били тяхна плячка.

Учените са изследвали микроскопичните линии на зъбите, отчитащи, подобно на годишните кръгове при дърветата, скоростта на растежа. За разлика от дърветата, новите слоеве на зъбна тъкан при динозаврите са се образували всеки ден.

Някои животни, например гризачите, също ядат кости. За тях това е начин да получат важни хранителни вещества. За целта, обаче, е необходимо да имат изключително здрави зъби. Работната хипотеза на учените е, че при маджунгазаврите те не са били особено здрави, затова са сменяни толкова често.

Разкриха неизвестно досега масово земно изтребване

Освен катастрофата, убила динозаврите на Земята, 4 други масови изчезвания на живи организми са открити от учените досега. Но ето че в ...

С помощта на компютърна томография са осветени неувредени челюсти на древните животни и са открити все още непробили зъби, формирани дълбоко навътре в костта.

Учените подчертават, че такива показатели за смяната на зъби не са характерна черта за всички динозаври. От няколкостотин вида месоядни динозаври, подобно явление се наблюдава при тероподите от късна Юра, чиито зъби са израствали приблизително на всеки 100 дни.

Авторите на анализа смятат, че разработеният от тях неразрушителен метод може да стане основа за изследване на зъбите на динозаврите в глобален мащаб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com