X
 
 

Динозаврите сменяли зъбите си на всеки два месеца

1409 0
Динозаврите сменяли зъбите си на всеки два месеца
Снимка: Gettyimages
Учени установиха, че хищните динозаври от рода на маджунгазаврите са сменяли начесто зъбите си. Резултатите от изследванията са публикувани в списание „PLOS ONE”, пише РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Американски палеонтолози от университета в Охайо и университета „Аделфи” в Ню Йорк са проучили изкопаеми останки от зъби на хищен динозавър от епохата Креда от рода Маджунгазавър, живял на остров Мадагаскар преди 70 млн. години.

Откриха останките на нов хищен динозавър

Международна група палеонтолози наскоро откри фосилизираните останки на нов вид гигантски хищни динозаври в Тайланд. 8-метровото същест...

Учените открили, че тези животни са обновявали всичките си зъби на всеки два месеца. Това е няколко пъти по-бързо, отколкото при останалите месоядни динозаври и приблизително толкова бързо, както при някои видове тревопасни динозаври и съвременни акули.

Това означава, че зъбите им са се изтърквали бързо, вероятно защото са ядяли кости, уточняват учените. Независими доказателства за това са съответстващите на зъбите на маджунгазаврите драскотини и вдлъбнатини по костите на животни, които явно са били тяхна плячка.

Учените са изследвали микроскопичните линии на зъбите, отчитащи, подобно на годишните кръгове при дърветата, скоростта на растежа. За разлика от дърветата, новите слоеве на зъбна тъкан при динозаврите са се образували всеки ден.

Някои животни, например гризачите, също ядат кости. За тях това е начин да получат важни хранителни вещества. За целта, обаче, е необходимо да имат изключително здрави зъби. Работната хипотеза на учените е, че при маджунгазаврите те не са били особено здрави, затова са сменяни толкова често.

Разкриха неизвестно досега масово земно изтребване

Освен катастрофата, убила динозаврите на Земята, 4 други масови изчезвания на живи организми са открити от учените досега. Но ето че в ...

С помощта на компютърна томография са осветени неувредени челюсти на древните животни и са открити все още непробили зъби, формирани дълбоко навътре в костта.

Учените подчертават, че такива показатели за смяната на зъби не са характерна черта за всички динозаври. От няколкостотин вида месоядни динозаври, подобно явление се наблюдава при тероподите от късна Юра, чиито зъби са израствали приблизително на всеки 100 дни.

Авторите на анализа смятат, че разработеният от тях неразрушителен метод може да стане основа за изследване на зъбите на динозаврите в глобален мащаб.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Дневен хороскоп за 9 декември
Дневен хороскоп за 9 декември

Овен Този понеделник не бъдете прекалено претенциозни към останалите. Сега може да изиграете картите си добре, но не очаквайте същото от останалите.  Телец Днес...