Добри новини за човечеството - оцелява въпреки всичко (СНИМКИ)

8581
Добри новини за човечеството - оцелява въпреки всичко (СНИМКИ)
Снимка: Pixabay

Здравословният скептицизъм е за препоръчване, ако човек иска да си запази здравия разум при всички небивалици, които го атакуват с новите технологии. Като се започне от хранителни диети, истерии на тема пол, ваксъри и антиваксъри, пръскане на вируси от небето и какво ли не още. Поучително е да погледнем назад и да видим, че човечеството някак е оцеляло при далеч по рискови обстоятелства. Това помага.

В отглеждането на бебета, например, популярната медицина се извърта на 180 градуса през десетина години. Ако се върнем назад във времето, в 30-те на XX век по селата новородените са ги осолявали като прясна сланина. Ей така - проплаче бебето, изкъпят го, нахвърлят отгоре му няколко шепи сол, повият го и го оставят да втаса...Правело се е, за да не мирише детето. Отдавна не се прави.

Дава ли се водичка на бебе, не се ли дава, също е спорно, защото и това минава през задължителна препоръка до пълна забрана. Пак са оцелели, и при двата варианта. Водата нищо не е, по родните села най-редовно са ги захранвали с попара с вино вечер, за да не плачат през нощта и те са си спели кротко в люлката. Като почнат да никнат зъби, са им търкали венеца с ракия. Кой знае колко твърд концентрат е поглъщало едно бебе, докато извади зъби...

На Запад по същото време са продавали в аптеките сиропи за бебета със същата цел с...хероин. Хероинът, измислен като лекарство за зависимост от морфин, в началото си се продава леге артис в аптеките, а за бебета дори се е препоръчвал. Вижда се от рекламите. 

През 1940 година у нас се рекламира "единствената радиоактивна паста за зъби" Дорамед. Зъбите се избелвали без никакъв проблем. Може да се предположи, че са и светели нощем, но така или иначе и тая заблуда отминава с времето. Или поне пет години по-късно вече едва ли е била търсена. 

В рекламите за цигари пък индустрията не щади средства и мъжът Марлборо в Америка и ние тук го знаем. Не знаем, обаче, че рекламната фантазия стига дотам да изобрази на картинка в наш вестник мома в народна носия, налапала цигара. Рекламата е във вестник "Народна дума", демократически, от 1909 година. Сега да се изкажат "патриотите" с носиите и вносителите на забрана за тютюнопушене в заведения

И тогава сме оцелели някак

Ако се зарови човек в старите здравни журнали, направо не може да си обясни как сме успели. В началото на 20-те години на XX век най-голямото зло сред децата се оказва...мастурбацията. Това съвсем нормално събуждане на сексуалността на определена възраст тогава е било преследвано, мачкано, унищожавано. Децата са заставяни да спят на твърди дъски, на отворен прозорец през зимата, със завързани ръце...Обявявани са за престъпници. И това е минало. 

Човечеството пати от главата си от самото си възникване. Заблуди, суеверия, магии, странни медицински практики, направо опасни... Помните ли какъв стрес беше в навечерието на 2000 заради компютрите? Днес не е по-различно, освен че всичко това се предава много по-бързо и по-масово чрез интернет. И щом човечеството е оцеляло толкова време, значи все е имало хора с глава на раменете. И фалшиви новини винаги е имало. И реклами от едно време насам е имало, какви ли не.

Ако запази човек в себе си здравословен скептицизъм и не се оставя да бъде повлиян от явни глупости, има шанс. Краят на света е обявяван десетки пъти. Лесно е, още има да се мъчим. Ще оцелеем и сега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com